Jednou z nejúžasnějších rakouských cest pro kola je přes tři sta kilometrů dlouhá Drávská cyklostezka. Sleduje tok řeky a s tím, jak se mění krajina, střídá se i gastronomická nabídka. Kdo miluje cyklistiku, nebude litovat, pokud si ji projede celou. Ti, kdo na dálkové přesuny na kolech moc nejsou, se mohou projet na některých místech alespoň na elektrokolech.

Popořádku od začátku

Cyklostezka začíná v Jižním Tyrolsku v městečku Toblach. Tady má řeka Dráva jeden z několika pramenů. Největší část cyklostezky leží v Korutanech, odkud pokračuje do Slovinska, do města Maribor. Snová cesta pro všechny dospělé pamětníky, kteří ještě zažili rozdělenou Evropu a nejrůznější obstrukce na hranicích. To všechno je díky bohu zapomenuto a cyklisté se pohybují mezi jednotlivými státy s lehkostí, jaká byla dopřána v těchto místech Evropy jejich praprarodičům v rakousko-uherském mocnářství.

Při cestách za jídlem jsme se už zastavili:

Podobné zážitky můžete posbírat na cyklostezkách Via Carinzia v jižních Korutanech nebo na Alpsko-jadranské, jejíž trasa vede ze Salcburku až k moři v Itálii.

Jezera na cestě

Korutany patří k nejjižnějším spolkovým zemím, zejména pokud jde o klima, charakter i jídlo. Na mapě tady najdete dvě stě jezer. Většina z nich má úžasně čistou vodu a také jsou teplejší, než byste čekali. Jejich břehy jsou běžně přístupné. Lepší místa k cyklistickému pikniku si lze jen těžko představit.

Gastronomie bere to nejlepší

Co se týče jídla napříč zmíněnými regiony, nebudete jistě litovat, ať ochutnáte cokoli. Kuchyně tady čerpá z obou stran Alp jen to nejlepší. Rakouská poctivost se mísí se středomořskou hravostí. Zvláštní pozornost zasluhují sladkovodní ryby. V nabídce skoro každé restaurace jsou malí dravci – siveni a pstruzi. Jejich maso je libové a lahodné samo o sobě, takže chutná nejlépe v těch nejjednodušších úpravách – na másle nebo na grilu. Další ikonou korutanské gastronomie jsou sladké taštičky, které se tady dělají plněné jablky nebo hruškami. Středoevropská varianta ovocných knedlíků v kabátku jako na těstoviny.