Statistiky odborníků z realitních kanceláří a výzkumy různých médií posledního měsíce upozorňují na to, že se v Česku obchodu s nemovitostmi příliš nedaří. Trh se diferencuje, lidé si pořízení bydlení více promýšlejí, prodejní ceny klesají a najít nesmlouvajícího klienta je těžší i v dříve vyhledávaných lokalitách.

Zatímco dosud stačilo zajímavé místo s dobrou dopravní infrastrukturou, dnes cena nemovitosti více zohledňuje umístění na podlaží, orientaci podle světových stran či výhled do zeleně. Přesvědčit potenciálního klienta je těžší, proto se mnoho majitelů snaží nalákat na něco navíc. Soudě dle inzerátů právě to něco navíc v mnoha případech znamená rekonstrukci interiéru spojenou s pořízením nové koupelny a vybavené kuchyně. Jestli se investice vložená do nové kuchyně vůbec vyplatí, je ovšem věcí náhody a štěstí víc než promyšlené akce.

ČTĚTE TAKÉ:

Není snadné se shodnout

Každý, kdo někdy v životě řešil zařízení nějaké místnosti nebo jen výmalbu zdi v domácnosti o více členech, jistě zjistil, jak je vzácné shodnout se v otázkách vkusu s jiným člověkem. V případě partnerů buď výsledek podléhá oboustrannému kompromisu, nebo jeden z partnerů ustoupí a nechá rozhodnout druhého. Každý si umí vytvořit vlastní názor na to, jakou barvu má mít kuchyňská linka či z jakého materiálu je nejlepší pracovní deska. Vybírat lze z nepřeberného množství kuchyňských spotřebičů, vybavených všemožnými funkcemi a vlastnostmi, které si každý volí podle vlastních preferencí a životního stylu. I když je člověk naprosto přesvědčen o kvalitě a funkčnosti svého výběru a okruh rodiny a známých ho v tom jen utvrzuje, přesto se najde mnohem větší skupina odpůrců. Mimo estetické cítění totiž vkus jednotlivce ovlivňuje také společnost, v níž se pohybuje, rodinné zázemí a návyky. Proto rustikální kuchyň s dlažbou v imitaci kamene může pro někoho znamenat zhmotnění životních představ, pro jiného vrchol hnusu, u kterého nechápe, proč ještě připlácet. Oba názory jsou stejně oprávněné, protože neexistuje žádná vyšší pravda o tom, zda je lepší kuchyně stylizovaná, či moderní. Jisté však je, že byt uplatňující jako přednost nově zařízenou rustikální kuchyň si automaticky zmenšuje skupinu potenciálních kupců právě o všechny odpůrce rustikálního stylu.

Úklid místo rekonstrukce

Chtít připravit používaný či prázdný byt na to, že se do něj budou chodit dívat zájemci, je pochopitelně správné, ale stačí k tomu mnohem menší úsilí. Základem je uklidit používané nádobí a ingredience k vaření, aby kuchyňská linka neprozrazovala na první pohled, že před chvílí skončila snídaně. U neobydlených či starších bytů se vyplatí kuchyň vyklidit a nechat umýt. Stopy po životě současných či původních majitelů vytváří atmosféru domácí intimity, která může být zajímavá pro návštěvu, nikoli však pro cizího člověka, který by si tu měl vytvořit vlastní domov. Vrstva špíny a prachu ani v neobývaném bytě nezanechá dobrý dojem, protože prozrazuje, že o prostor nikdo dlouho nepečoval. Kdo si na přípravu bytu před prodejem sám netroufá, může využít služeb odvětví, které se nazývá home staging. Anglickým termínem se označuje proměna interiéru, kdy se pomocí drobných změn vylepší celkový dojem prostoru a potlačí osobnost současného majitele. Při obchodování s nemovitostmi jde vždy o velké peníze, proto se vyplatí prodej předem důkladně promyslet a zkusit se na okamžik vžít do kůže kupujícího.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com