Jak papiňák funguje?

První tlakový hrnec byl vyroben již v 17. století, a dodnes se dochoval jeho základní princip – díky vzniku vysokého tlaku v hrnci dojde ke zvýšení teploty. Vaření je tak rychlejší a efektivnější než v běžném hrnci. Vynálezcem tlakového hrnce byl Denis Papin, který se dlouhodobě věnoval studii o rychlejším a levnějším způsobu vaření, zejména potom masa, včetně možnosti změkčit vařením kosti. V roce 1679 byl se svou studií hotov.

Vynalezl vynikající způsob, jak při vaření ušetřit čas i energii – čím kratší dobu se navíc suroviny vaří, tím více zdraví prospěšných látek v nich zůstane. Uspoří se tak až 70 % času a 50 % energie.

Od hliníku k nerezu

Naše babičky neměly papiňáky příliš v lásce, protože se dříve vyráběly výhradně z nepříliš kvalitního a pro vaření vhodného hliníku. Měly navíc jen chatrný pojistný systém, takže často slýcháme o tom, že nechybělo málo a omáčka byla doslova po celém bytě.

Dnes je již ale situace jiná – hrnce se vyrábí z kvalitní oceli a mají celou řadu bezpečnostních pojistek. Příprava je tak zdravotně i jinak bezpečná, a tlakový hrnec se stává takřka povinným inventářem moderní kuchyně.

ČTĚTE TAKÉ:

Za kvalitu si připlatíte!

Rozhodně se nevyplatí nekvalitní neznačkové typy. Mnohdy stačí pouze nedobře sedící těsnění a katastrofa je na světě. U neznačkových typů také může nastat problém se sháněním náhradních dílů. Ten bohužel někdy nastává i u drahých typů – pokud dojde ke zrušení zastoupení značky v České republice, nezbývá než se spolehnout na internet.

Nejlevnější typy menších (3,5 litru) značkových tlakových hrnců lze koupit již od 1400 Kč, velké hrnce nad 5 litrů lze koupit za dvojnásobek. I zde platí, že cena nemusí odpovídat kvalitě – vyvarujte se placení jen za značku.

Náš tip! Zkuste malý hrnec Tescoma Microline pro rychlejší vaření v mikrovlnce – má objem 2,5 litru a stojí jen 249 Kč!

Nač se při výběru soustředit?

Na prvním místě je nejdůležitější kvalita použitého materiálu (ušlechtilé oceli) a dílenského zpracování. Každému může sedět do ruky lépe trochu jiný typ uzavírání, vyzkoušejte si jich určitě více. Tlakové hrnce mají dva základní typy uzavírání – pákové a bajonetové, vyzkoušejte tedy, který by vám vyhovoval více.

Podle velikosti domácnosti vybírejte také velikost hrnce – úplně ideální je mít jeden menší a jeden větší (například plochý) hrnec. Někdy mívají společnou pokličku, čímž lze výrazně ušetřit. Hrnce se plní jen po rysku max, která je umístěna zhruba ve 2/3 objemu!

Výhodou je také delší záruční lhůta – již po 2 až 3 letech intenzivního používání může dojít například k poškození těsnění. Volte také raději jen hrnce, které mají aspoň základní tři bezpečnostní pojistky.

Na tlakové hrnce se zaměřuje většina velkých kuchyňských výrobců – Tescoma, Tefal nebo Fagor. Jejich výhodou je záruka kvality a snadná dostupnost náhradních dílů. Stejně kvalitní jsou ale i levnější typy od Kolimaxu nebo Barazzoni. U poslední jmenované značky oceňujeme zejména možnost volby kovových uší – ideální pro vaření na plynovém sporáku.

Důmyslně řešené jsou také tlakové hrnce od firmy Avair, které jsou navíc docela finančně přijatelné. O něco dražší jsou pak hrnce od mezinárodní firmy WMF, slibují ale velice dlouhou životnost.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com