Jak šel čas...

V dávných dobách se u stolu nedodržovala žádná pravidla, ani v jeho výzdobě nebyl dlouho žádný řád. Především obyčejní prostí lidé nedodržovali u stolu v podstatě žádná pravidla, někdy stůl nahrazovaly desky a pokrmy se pojídaly ze společných nádob.

Vrchnost to měla trochu uspořádanější, ale ani tam to nebylo valné. Kultura stolování se tedy vyvíjela stovky let – ke slovu se postupně dostávala lžíce, nůž a vidlička. I v současnosti jsou ale národy (Turecko, Indie, Afrika, Japonsko), kde se jí hodně rukama, a to nejen v soukromí, ale i při veřejných obědech či večeřích.

ČTĚTE TAKÉ:

Také u nás existují pokrmy, jež je dovoleno takto konzumovat – například krájený chleba, či drobné pečivo, které se trhá. Také chřest, krabi, humr, plátky sýra, drobné pečínky (křepelka nebo žabí stehýnka) a také sendviče je povoleno jíst rukama.

Design stolu

Když pomineme etiketu stolování a správné ustavení nádobí i ozdob, zůstane nám z prostřeného stolu právě to jeho úpravné prostření – čili celkový design. Dříve byla výzdoba stolů na vesnicích i ve městech ojedinělá, spíše se praktikovala jen při slavnostních příležitostech, a to byla zcela tradiční – podle jednotlivých zemí, krajů a zvyklostí.

V minulosti se tradovalo, že nejlepším základem prostřeného stolu je ubrus. Dnes tomu tak již není. Dokreslení atmosféry u stolu lze dosáhnout i kvalitním, nápaditým prostíráním, či netradičním pojetím celé jeho úpravy. Výsledkem by měl být takový stůl, u nějž se nejen příjemně a pohodově najíme, ale také bude estetický a originální.

Rady, jak na to

Inspirovat se můžete doslova čímkoli. Přírodou, určitým materiálem, ročními obdobími, počasím, tvary, nebo vzory či barvami. Určitě by neměly chybět ani svíčky, stylové ubrousky, květiny nebo přírodní sušina.

Důležité je i osvětlení, které by mělo být mírně tlumené, ale ne zas příliš komorní, abychom si viděli do talířů. Fantazii se meze nekladou a opravdu z toho může vyjít překvapivě pohodové nebo zcela osobitě originální pojetí úpravy stolu.

Několik dobrých tipů

1. Zimní – tato úprava stolu je inspirována ledovou zimou, kterou zosobňují jednoduché průhledné sklenky, mísy, misky a nádobí bez ozdob, jemný krajkový ubrus, bílé ubrousky a svíčky, ideálně pak lehký stůl a židle kombinované s plastem, sklem a kovem.

2. Zlatá – hodí se pro slavnostní příležitosti, krásně vynikne na kulatém stole, který sám působí v rámci feng-šuej jako bezproblémový (bez hran). Jak je vidět z obrázku, ani sváteční stůl nemusí být zásadně s ubrusem. I takto jednoduše – s prostíráním, dvěma svícny, standardními příbory a jakoukoli (nejen vánoční) dekorací uprostřed – lze svátečně prostřít.

3. Přírodní – v tomto designu dominuje masivní dřevo stolu i židlí, nepokryté ubrusem, jen s prostíráním (ideálně v teplých červených odstínech) s jednoduchými lidovými či tradičními motivy. Také lze zvolit proutěné nebo slaměné kousky, stejně tak by měla být proutěná stínidla světel (nebo se slaměným závěsným aranžmá na něm).

Nádobí je vhodné keramické, příbory s dřevěnými střenkami. Květinovou výzdobu zde zastupují přírodní sušiny, šišky a svíce v dřevěných svícnech. Vše je laděno do tónů černo-hnědo-rezavých.

4. Veselý patchwork – to je velice zajímavá a vtipná úprava stolu. Na něj pokládáme prostě pruhy látek, jež se překrývají. Ty vytváří patchworkový vzor, nemusí se nutně sešívat, jen dobře přeložit přes sebe. Využít můžeme také vystřižené obrazce, nebo patchworkové prostírání.

K tomu ladí dřevěné, ideálně bíle lakované misky, světlé svícny, také prosté bílé nádobí – maximálně s jemným vzorem. Dotáhnout celou atmosféru pak můžete třeba zarámovanými kusy látek na stěnách à la obrazy. Jako květiny volíme sušinu – skvělé jsou jeřabiny a šípky.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com