Kdo ale jednou uchopil do ruky kvalitní nůž, už obyčejný nechce. Je to jako s autem: Kdo vyzkoušel vůz s bezchybnou akcelerací, už nemá o jízdu na mopedu zájem.

Na co se tedy zaměřit?

Řemeslné provedení musí být precizně vypracované. Mezi jednotlivými součástmi nože nemají být žádné spoje, spáry ani švy. To je důležité zejména z hygienických důvodů. Nikde nesmí být žádné místo, kde by se usazovaly bakterie. Čepel ani střenka nesmí mít hrbolky ani nerovnosti. Povrch střenky musí být perfektně vyleštěný. Nejedná se o nějaký estetický rozmar, ale o technický požadavek. Dokonalý povrch dřeva nebo plastu lépe odolává stárnutí.

ČTĚTE TAKÉ:

Bezpečné je pohodlné

Střenka musí splňovat požadavky na bezpečnost. A jak se to pozná? Padne do ruky jako ulitá, respektive je ergonomicky propracovaná tak, aby nůž pokud možno nevyklouzl z ruky. S bezpečností souvisí i „architektura nože“. Střenka a ostří musí být řádně vyvážené tak, aby se ruka co nejméně při práci unavila. Nůž nesmí být moc těžký, ale ani moc lehký.

Netupí se a drží ostří

Ostří čepele musí být kvalitní, respektive nesmí vyžadovat časté broušení. Pokud se kvalitní a dražší nože musí brousit, tak je dobré používat k tomu kámen nebo ocílku, a nikoli mechanické brousky, které vytvářejí na okraji otřepy. S kvalitou kovu souvisí odolnost čepele proti korozi. Většina dnes vyráběných nožů koroduje jen výjimečně a většinou nepatří mezi ty dobré. Kvalitní nože snášejí myčku, pokud mají střenku vyrobenou z plastu. Když je na noži použito dřevo, tak se do myčky rozhodně nemá dávat, protože dřevo dlouhým stykem s vodou nabobtná a pak nůž rychle stárne.

Jak udělat Maggi šťavnatý steak s česnekem

Pokud vám rubrika Kuchyně vehnala do úst sliny a máte na něco dobrého chuť, doporučujeme se obrátit buď na náš specializovaný server Chuť a styl.cz nebo vám tady dáme jednoduchý návod na přípravu. Potřebujete 600 g kuřecích prsíček a jedno balení Maggi nápady Šťavnatý steak. Vezmeme plátek kuřecích prsíček (naklepaných asi na 1,5 cm) a položíme ho dovnitř papíru na pečení, který je přibalený v sáčku Maggi Nápady (v každém sáčku najdete 4 samostatné papíry na pečení).

Pečicí papír Papyrus® přeložíme přes maso, lehce přitlačíme (aby se papír přichytil k masu) a dáme na mírně rozehřátou pánev (není potřebné přidávat tuk ani olej!) Restujeme na mírném ohni 5 minut z každé strany (pokud je plátek silnější než 2 cm, restujeme ho 7-8 minut z každé strany)

Orestovaný steak vyndáme z papíru a servírujeme. Dobrou chuť. ***

Vyberte si na trhu

K dostání jsou dnes nerezové čepele, patentovaná ocel tvrzená mrazem i ergonomické střenky s ochranou prstů. Vyrábějí se keramické nože, které stačí při šetrném a správném používání brousit jednou za tři roky. Nesmějí se ale používat k páčení nebo krájení zmražených výrobků, kostí či jiných tvrdých potravin.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com