Výhody bezúchytového otevírání

Bezúchytové otevírání je hitem poslední doby. Hodí se do moderních kuchyňských sestav. Otevírání bez úchytů se dnes montuje jak do skříněk zabudovaných, tak i volně stojících. Funguje většinou tak, že stačí jeden dotyk na skříňku nebo zásuvku, a ta se otevírá. Někdy je také možné, že je umístěna na skříňce takřka neviditelná lišta, které se stačí dotknout. Toto ovládání je velice rychlé a praktické. Pokud sáhneme na takovou skříňku bez úchytů zašpiněnýma rukama, můžeme ji hned zase otřít.

ČTĚTE TAKÉ:

Pozor na kvalitu!

Zatímco pro nás je otevírání záležitostí jediného dotyku, uvnitř skříňky je skryt poměrně složitý mechanismus – buď pružinový, nebo hydraulický, který způsobí pomalé vyklopení. Je tedy třeba dbát na kvalitu těchto systémů, protože jinak bychom se do skříňky již také nemuseli dostat. Systém hydraulického otevírání se velmi hodí například do skříněk umístěných nad hlavou, kam bychom téměř ani nedosáhli, a také u hlubokých zásuvek, kdy je velice příjemné, že samy vyjedou úplně ven.

Nevýhody bezúchytového otevírání

Jak jsme již zmiňovali, nevýhodou bezúchytového otevírání je poměrně častá možnost poruch u levnějších a méně kvalitních typů. Nehodí se také všude – pasuje hlavně do moderních domů nebo bytů. Pokud pouze rekonstruujete část bytu, může taková trendy věc působit jako pěst na oko. Některé skříňky bez úchytů působí vyloženě neosobně, což si v obchodě nemusíme uvědomit. Celkový neosobní dojem totiž často vynikne, až když vidíme několik takových skříněk vedle sebe. Nemusíte ale zoufat! Moderní úchyty lze ještě dokoupit a nechat je aspoň naoko namontovat.

Staré dobré úchyty

Úchytů existuje celá řada, tak jako jejich výrobců. Nelze proto říci, že se jedná o záležitost minulých dob, protože vzhled úchytů se pohybuje od starožitných masivních kousků až po moderní odlehčené matné či leštěné úchyty. Že vyrobit kvalitní úchyt je opravdovým kumštem, ví každý výrobce kuchyňského nábytku. Proto také některé významné české firmy musí spolupracovat s Německem, kde mají více precizních výrobců kování. Navíc tamní ceny jsou v této oblasti přijatelnější. Z mezinárodních firem jsou často poptávány úchyty od Hetticha nebo Bluma, z českých nemá v podstatě na trhu konkurenci společnost M&T. Ta ale bohužel vyniká také poměrně vysokou cenou svých produktů. Bát se ale nemusíte také kování a úchytů od menších rodinných firem, které si vše zařizují samy – bývá to nejen levnější, ale mívají také letité zkušenosti.

Dejte pozor na kvalitu!

U úchytů je nejdůležitější kvalita jejich zakotvení do skříňky. Nerozhoduje přitom, zda jsme vybrali titanový, chromový, nebo třeba dřevěný úchyt. Kvalitu většinou poznáme hned na místě, a můžeme se tak vyvarovat toho, že by nám zůstalo madlo každé druhé otevření v ruce. Nejvhodnější jsou úchyty vrtané, pokud možno s co nejdelšími šrouby. U některých dřevěných úchytů mohou být šroubky krátké, nebo dokonce může úchyt držet jen na dřevěném kolíčku, který se do skříňky lepí. I takové dřevotřískové kousky jsou nyní na trhu, na ty je třeba si dávat velký pozor.