Jednoduché kuchyňské pomůcky jsou při vaření absolutně nezbytné a ani ty nejšikovnější elektrické spotřebiče je zcela nevytlačí z našich šuplíků. Zprostředkují těsnější styk s vařeným jídlem a podvědomě nám dodávají radostný pocit vládnutí nad připravovaným pokrmem.

Dřevo je klasika

Dnes jsou k dostání vařečky, které jsou vyrobeny z březového nebo bukového dřeva. Díky globalizaci můžeme mít ale i vařečky z různých druhů exotického dřeva nebo bambusu. Dřevěné náčiní se nedoporučuje dávat do myčky. Zejména vařečky z měkkého dřeva se snadno rozmáčejí a pohltí do sebe chemikálie používané na mytí nádobí. Ze stejného důvodu se doporučuje mít v šupleti sladké, slané, masové a zeleninové vařečky, protože dřevo si některé výraznější chutě „pamatuje“. Vyvarujeme se tak třeba pudingu s jemnou příchutí boloňské omáčky.

ČTĚTE TAKÉ:

Bílý melamin

Chemická látka zvaná melamin je velmi oblíbená i jako ochranná vrstva desek používaných v nábytkářství, tedy i na kuchyňských linkách. Pokud máte v kuchyni vařečky bílé nebo barevné, budou nejspíš z polymerů melaminu. Ze stejné hmoty se dělá i odolné nádobí pro děti. Jako každá umělá hmota i melamin zažil různé odmítavé kampaně. Nádobí z něj je bezpečné, pokud budete respektovat pokyny k používání. Je nevhodné dávat je do mikrovlnky.

Měkký silikon

Velkou radost udělaly kuchařkám všechny kuchyňské pomůcky ze silikonu. Je měkký, a tak se s ním setkáme především na nejrůznějších stěrkách. Jejich tepelná odolnost je daleko vyšší než u dříve používaných stěrek gumových. Ze silikonu se v poslední době vyrábějí i nejrůznější pečicí formy. Snese snadno teplotu do 260 stupňů Celsia.

Časem prověřený Teflon

Polymer, který dostal v roce 1946 jméno Teflon, byl objeven již o deset let dříve. V kuchyni se používá na povrchy všemožného nádobí i pomůcek, ale známe jej převážně z pánví. Je trochu choulostivější než výše uvedené látky. Může se rozkládat, pokud není jeho povrch chlazen potravinami. Vzhledem k tomu, že jedlé tuky se začínají rozkládat již při teplotách kolem 204 stupňů, nehrozí žádné nebezpečí. Jeho výhodou je opravdu spolehlivá nepřilnavost.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com