Červená čočka je „sestrou“ hnědé čočky, která u nás již dávno zdomácněla, přestože luštěniny jsou u nás trochu opomíjeny a hanlivě je jim přisuzován název jídlo chudých. Červená čočka má po oloupání hnědé slupky červené (přesněji oranžové) zbarvení. Chybějící slupka přispívá ke zlepšení stravitelnosti a ke snížení nadýmání.

Jak vařit červenou čočku

Červenou čočku není nutné namáčet. Při vaření se mění její barva z červené na žlutou a má tendenci se velmi rychle uvařit. Pokud překročíte dobu varu a vaříte tento druh čočky déle než 10 minut, rozvaříte ji na kaši. Rychlý rozpad čočky a její rozvaření však můžete využít jako plus a použít ji k zahuštění polévek a gulášů nebo různých masozeleninových směsí k rýži či těstovinám. Pokud chcete zachovat její barvu, můžete do pokrmu přidat kurkumu. Solte až těsně před koncem vaření. S dalším kořením raději šetřete, avšak přidáním trochy oregana či tymiánu rozhodně nic nezkazíte.

(CHCETE BÝT DOKONALÍ KUCHAŘI? TAK ZKUSTE TŘEBA NAŠE RECEPTY NA DOKONALOU JÍŠKU)

Na vzhled nedejte!

Vhledem k rychlé přípravě je tato luštěnina vhodná především do polévek a různých pikantních předkrmů nebo jako příloha. Je však těžké se vyvarovat tomu, aby nám nevznikla kaše. Kašovitá struktura však není na škodu, byť esteticky možná není tolik lákavá. Právě v Indii, odkud tato luštěnina pochází, jsou takové kaše velmi oblíbené. Červenou čočku můžete použít jako přílohu nejen samostatně, ale lze ji také přidat k rýži, pohance či bulguru. Tato příloha je vhodná jak k masu, vejci, tak i k zeleninové směsi.

Chutná maminkám i dětem

Červená čočka je bohatým zdrojem železa, selenu, fosforu, zinku, vitaminu B6. Obsahuje vlákninu, která povzbuzuje činnost střev a je dobrou prevencí zácpy. Škroby obsažené v luštěninách se díky vysokému obsahu vlákniny pomalu vstřebávají, a umožňují tak rovnoměrné uvolňování glukózy do krve. To je důležité zejména pro diabetiky, ale nejenom pro ně. Červená čočka se výborně hodí pro těhotné, vhodná je i pro kojící matky, kterým se sice doporučuje zvýšit spotřebu bílkovin a železa, ale tradiční luštěniny mohou způsobit nadýmání kojenců. Vzhledem k výborné stravitelnosti může být červená čočka v menší míře podávána i jako první koncentrovanější zdroj bílkovin pro miminka. Doporučuje se začít přibližně od 9. měsíce věku dítěte.

Foto: Thinstockphotos.com