Abychom snadno zjistili, zda je vejce snesené před týdnem, či před měsícem, je dobře vědět, co se s ním děje. Čerstvě snesené vejce vyplňuje celý obsah skořápky. Jenom na oblejším konci je malá vzduchová kapsička. Ta se v průběhu času zvětšuje, protože skořápka je porézní a propouští dovnitř vzduch a ven vypouští vodní páry. Zkuste některé nevědecké metody zkoumání stáří vajec.
Poslechněte si skořápku
Nejjednodušší metoda, která ovšem vyžaduje trochu cviku a dobrý sluch, je následující. Zatřepete vajíčkem vedle ucha. Když uslyšíte, že se vnitřní obsah přelévá a tak trochu hrká, je jasné, že vajíčko není už úplně čerstvé. Tato metoda má výhodu, že ji můžete použít již mezi regály v obchodě.
ČTĚTE TAKÉ:
- Jak správně připravit brokolici
- Nákupy do kuchyně: Elegance a domácí atmosféra v jednom
- Jak správně připravit jíšku
Plave, nebo neplave?
Z toho, co již víte, snadno usoudíte, že čím je vejce starší, tím je lehčí, protože je v něm více vzduchu a méně vody. Čerstvost vajíček můžete zkoumat, když je ponoříte do sklenice s vodou. Dobře uskladněné a nedávno snesené vejce jde ke dnu a zůstává ležet na boku. Dobré a několik týdnů skladované vajíčko se ve vodě postaví na špičku. Vzduchová kapsa, která se stále zvětšuje, jej táhne nahoru. A konečně, když se vejce nechce potopit, hodí se možná tak do pečiva.
Pro jistotu rozbijeme
Autor: Thinkstockphotos.com
Neomývat, opatrně rozklepávat
Vajíčka se nemají omývat, protože se tak naruší jejich přirozená ochrana a skořápky jsou pak snadněji prostupné pro bakterie. Na druhou stranu si musíme dávat pozor, abychom při rozklepávání nebo při oddělování žloutku od bílku nekontaminovali žloutek a bílek stykem se skořápkou.
Titulní foto: Thinkstockphotos.com
Komentáře
Přidat příspěvek
Načítám komentáře...