Na teplou kuchyni

Už nikdy vám neutečou špagety do výlevky, pokud budete mít cedníky, které se dají pohodlně postavit do dřezu, a obsah hrnce, v němž se těstoviny vařily, se do něj jednoduše vylije. Vyrábějí se v nejrůznějších designech, nejběžnější jsou z nerezového plechu. Můžete mít různé smaltované modely, které jsou vhodné na chalupy a do rustikálních letních rezidencí.

K dostání je také speciální cedník, jímž se zakryje polovina hrnce, voda se slije a těstoviny zůstanou uvnitř. Je vhodný zejména pro ty domácnosti, které nemají příliš velkou kuchyň. Pokud jste rodina milující vývarové polévky, můžete svůj kuchyňský arzenál obohatit o špičaté kovové cedníky, kterým se podle typického tvaru říká ve Francii „číňan“. Používají se především na slévání vývaru.

ČTĚTE TAKÉ:

Na praní ovoce se hodí ledacos

Léto je obdobím ovoce, které je třeba oprat a nechat vykapat. K tomuto účelu se hodí cedníky, o nichž již byla řeč výše, ale i některé další. Skládací cedníky nejsou žádnou žhavou novinkou, ale v některých domácnostech možná stále ještě chybí. Modelů, barev i velikostí je celá řada. Zvlášť vhodné jsou na ovoce také cedníky-košíčky z jemného pletiva a s držadlem. Dělají se kulaté nebo oválné. Můžete do nich ovoce nasbírat a rovnou jej opláchnout.

Na marmeládu klasiku

I přes velkou nabídku nejrůznějších lisů na ovoce zůstává pasírování přes cedník klasickou a osvědčenou metodou. Pasíruje se často černý rybíz, maliny nebo i jablka na jemné pyré. Na to by vám neměl chybět klasický „žíněný“ cedník, tedy model z plastu s pružnou síťovinou. Pokud se chystáte na pasírované marmelády, neváhejte se jím vybavit v nějakém větším provedení. Pasírovat můžete jen tak naběračkou nebo pomocí speciálního nástavce. Méně vhodné jsou na tuto činnost cedníky s kovovou síťkou.

A speciální maličkosti

Dnes se již příliš mouka na koláče neprosívá, je čistá od výrobce, nicméně můžete použít kuchyňská sítka, abyste ingredience do pečiva řádně provzdušnili. A pak vám doma nesmí chybět malé cedníčky na jeden čajový hrnek, které budete potřebovat, až budete vyrábět letní bylinkové čajíky.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com