Každý má k jídlu jiný vztah. A stravovací návyky malých jedlíků bývají leckdy hlavolamem i pro samotné odborníky na výživu. Přesto se však dají vypozorovat určité shodné rysy strávníků, a tím pádem lze určit i způsoby nápravy. Tady jsou...

Typ jedlíka: Uzobávač

Dáte mu celý talíř, ale on si jen „uzobne“ svou miniporcičku, kterou přežvykuje s klidem buddhistického mnicha. Zatímco vám „rupají“ nervy, váš potomek se tváří spokojeně. Proč by se nervoval? Jedna, dvě nebo tři lžičky k obědu mu přece stačí...

Co dělat: Vyhněte se velkým porcím, které vašeho jedlíka zbytečně zastraší. Naopak mu naservírujte jídlo na malý talíř či misku a nechte ho pěkně žvýkat. Mnohem důležitější než množství jídla, které váš synek či dcerka snědí, je fakt, že jíte celá rodina společně. Díky tomuto rituálu se i „uzobávač“ naučí brát stravu jako běžnou součást dne a přestane k ní pociťovat odpor.

ČTĚTE TAKÉ:

Typ jedlíka: Solitér

Tak tento mrňous je problém. Chce všechno po svém – šunku bez chleba, těstoviny bez masa... Podle odborníků za tímto chováním vězí nedůvěra v neznámá jídla.

Co dělat: Podstrkujte dítěti nové věci bez jakýchkoliv příkras. Čerstvou jahodu, kousek melounu nebo ždibec dobrého sýra. Snažte se jíst celá rodina společně u jednoho stolu, tam vyložte všechny dobroty a nechte solitéra, aby si dle svého zvyku dopřával věc nasucho. Časem mu to totiž nedá a začne pátrat dál. Jak asi chutná omáčka, kterou všichni tak chválíte? Co je to kulaté červené, připomínající pingpongový míček? Pomoci tomuto strávníkovi můžete i vy, když mu nenápadně podstrčíte „kombinovaný pamlsek“, který obsahuje alespoň dvě potraviny, které má rád, třeba palačinku s džemem.

Typ jedlíka: Mlsoun

Váš mrňousek se narodil s apetytem pro všechno sladké. Mohl by žít jen o čokoládě, sušenkách či bonbonech...

Co dělat: Dispozice dětí k lásce ke sladkým pokrmům je dána už od nejútlejšího věku a je spojena s kojením. V případě průmyslově upravených dobrot je samozřejmě situace jiná. Abyste předešli katastrofě, nastolte řád. Dovolte mlsounovi jednu sladkost denně, ideálně po obědě. Občas udělejte nějaký zdravý sladký oběd nebo svačinu. V létě jsou ideální třeba jogurty nebo koktejly s čerstvým ovocem či ovocné saláty.

Typ jedlíka: Zarytý odpůrce zeleniny

Jeho pohled má přesnost laseru. Vypreparuje z každého jídla všechnu zeleninu, dokonce i to nejmenší kolečko mrkve.

Co dělat: Schovejte zeleninu či ovoce do jídla a pití, třeba do koktejlů. Deficit zeleniny částečně dorovnají i vhodné přílohy k jídlům, třeba brambory nebo cuketa.

Typ jedlíka: Věčný kojenec

Přestože už dávno není miminko, dodržuje zvyky kojenců. Nechce se pustit láhve, miluje dětské kašičky, přesnídávky, zkrátka vše, co nemusí kousat. Jak přimět takového jedlíka, aby konečně dospěl?

Co dělat: Snažte se malému strávníkovi dávat větší kusy jídla zalité omáčkou (bude mu připomínat milovanou miminkovskou stravu).

Titulní foto: Thinkstockphotos.com