Zahřívání potravin, zejména tuků, na příliš vysoké teploty je poněkud ošemetné. Všechny potraviny, které se trochu připálily, mají na náš organismus nežádoucí účinky. Hodně látek, které při pečení, smažení a grilování vznikají, je rakovinotvorných a jejich negativní účinek je dlouhodobý. To je rozdíl například oproti mikrobiálnímu znehodnocení potravin, které na vlastním těle ucítíme do několika hodin.

Jak udělat Maggi šťavnatý steak s česnekem

Pokud vám rubrika Kuchyně vehnala do úst sliny a máte na něco dobrého chuť, doporučujeme se obrátit buď na náš specializovaný server Chuť a styl.cz, nebo vám tady dáme jednoduchý návod na přípravu. Potřebujete 600 g kuřecích prsíček a jedno balení Maggi nápady Šťavnatý steak. Vezmeme plátek kuřecích prsíček (naklepaných asi na 1,5 cm) a položíme ho dovnitř papíru na pečení, který je přibalený v sáčku Maggi Nápady (v každém sáčku najdete 4 samostatné papíry na pečení). Pečicí papír Papyrus® přeložíme přes maso, lehce přitlačíme (aby se papír přichytil k masu) a dáme na mírně rozehřátou pánev (není potřeba přidávat tuk ani olej!). Restujeme na mírném ohni 5 minut z každé strany (pokud je plátek silnější než 2 cm, restujeme ho 7-8 minut z každé strany). Orestovaný steak vyndáme z papíru a servírujeme. Dobrou chuť. ***

Smažení a fritování

Zplodiny vznikající při smažení a fritování mají účinek okamžitý. Dýmy, které se uvolňují z rozpáleného oleje, dráždí sliznice, hlavně očí. Některé z těchto látek jsou jedovaté, jiné mají opět karcinogenní účinek. Takže pokud začne z tuku stoupat namodralý dým, neměli bychom na něm smažit. Tomuto stavu se říká bod zakouření a u různých tuků má samozřejmě jinou hodnotu.

ČTĚTE TAKÉ:

Jaký vybírat tuk

Na smažení se doporučují nejrůznější bezvodé pokrmové tuky. Chuťově nás opravdu nijak neoslní, ale výměnou za to bývají tepelně stabilní. Smažit a fritovat můžeme i na nejrůznějších rafinovaných olejích včetně olivového. Možná leckoho překvapí, že se naopak nehodí olej slunečnicový. Do bezvodých tuků patří i sádlo, které se občas doporučuje, a občas naopak ne. Obsahuje vysoké procento cholesterolu a při vyšších teplotách vznikají z tohoto tuku zplodiny, které se usazují v cévách.

Uzení

Je paradoxem, že klobásky a uzené maso z domácí výroby jsou pro naše tělo nebezpečnější než maso z obchodu. Bylo prokázáno, že kouřové plyny, i když pocházejí třeba z voňavého dřeva ovocných stromů, jsou také karcinogenní. Za neškodný se považuje naopak přečištěný kouřový koncentrát, který se používá ve velkovýrobě.

Grilování

Zplodiny grilování jsou někde mezi nešetrným smažením a uzením. Tuky z grilovaného masa se často škvíří až do černých uhlíků, protože přicházejí do styku s přímým plamenem. Spálené maso bychom měli zcela vyhodit, nepomůže totiž ani seškrabování zčernalých částí. Pokud jste pozorně četli až sem, tak si nejspíš také všimnete bodu zakouření tuku z masa nebo oleje použitého na marinádu. Grilování je nicméně radostnou událostí, která spojuje přátele a rodiny, a protože jej stíháme jen párkrát ročně, tak nám jistě neublíží, pokud se budeme trochu snažit omezit negativní následky vzájemného působení ohně a tuku.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com