S bylinkami do ledničky!

Koupili jste řezané bylinky? Určitě se k těmto natím nechovejte, jako by se jednalo o květinový pugét. Takže žádná vázička s vodou, bylinky by vám v ní dříve či později uvadly a po vitaminech by byla veta. Co tedy dělat? Léčivé rostlinky uložte do plastové krabičky a dejte do lednice. Měly by vydržet čerstvé zhruba pět dní.

Zachovat slupku: ano, či ne?

Pokud se pouštíte do zpracovávání ovoce a zeleniny, určitě řešíte zapeklitou otázku, zda oškrábat, nebo jen omýt. Pravdou je, že slupka plní roli jakéhosi kabátku, který plod chrání před vnějšími vlivy, jako je třeba UV záření. Vědci zjistili, že právě v ní se nachází velké množství ochranných látek, které mají pozitivní vliv i pro člověka. Snažte se proto odstranit jen to nezbytné (například tvrdší kůži či slupku, kterou by vaše dítě neprokousalo) a povrch ovoce důkladně vykartáčujte kartáčkem s teplou vodou a otřete utěrkou.

ČTĚTE TAKÉ:

Co umí citronová šťáva?

Většina vitaminů ztrácí svůj efekt při kontaktu se světlem, teplem či vzduchem. Proto je dobré všechno ovoce a zeleninu zpracovávat těsně před konzumací. Pokud si potřebujete udělat přípravu na nějaké ovocné či zeleninové jídlo dopředu, skladujte nakrájené ingredience v ledničce, nejlépe v uzavřené plastové krabičce. Aby byly ztráty vitaminů minimální, pokapejte je citronovou šťávou.

Jak zeleninu uvařit snadno a rychle

Velkým nepřítelem pro vitaminy je tepelná úprava jídla. Odborníci na výživu proto doporučují tu nejrychlejší a nejšetrnější. Jednou z nich je dušení – nejdříve na dno kastrolku dejte trochu oleje, aby se jídlo nepřipálilo, jakmile suroviny pustí trochu šťávu, zalijte je vodou a nechte pod pokličkou dusit. Pokud se rozhodnete zpracovávat pevnější druhy zeleniny, jako je třeba brokolice, kapusta, kedlubna, květák nebo brambory, určitě je nevařte ve vodě. Daleko lepší alternativou je vaření v páře.

Jak na to: na dno hrnce nalijte trochu horké vody, na ni umístěte pařáček se zeleninou, přiklopte pokličkou a nechte působit. Využít můžete i rychlou úpravu, kterou nabízí asijská pánev wok – stačí, když zeleninu nakrájíte na menší kousky a na oleji zprudka osmahnete.

Co platí na rýži?

Rýže potřebuje ke svému vaření dvojnásobné množství vody. Takže platí zásada: na jeden díl rýže dva díly vody. Nejšetrnější způsob, jak tuto asijskou plodinu vařit, je tento: vložte ji do kastrolu, zalijte vodou, přiklopte pokličkou a přiveďte k varu. Jakmile to začne v hrnci vřít, plamen stáhněte a nechte rýži probublávat zhruba 20 minut.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com