Kolik by toho měly sníst?

Podle odborníků by maso v dětském jídelníčku nemělo chybět. Svému ročnímu dítku byste měli dopřát 40 gramů masa denně. Dvou- až tříletému potomkovi pak porci stejnou, nebo dokonce i dvojnásobnou. A staršímu batoleti či budoucímu školákovi náleží denní porce masa od 50 do 140 gramů.

Jak servírovat maso

Jedna věc jsou doporučené údaje v tabulkách, druhá věc je nezdolný apetit vašeho miláčka, kterému maso moc „nejede“. Příčiny mohou být různé – maso mu může připadat příliš suché nebo mu mohou vadit dlouhá vlákna. Obrňte se proto trpělivostí a zkuste přijít na to, proč váš potomek maso nemá rád. Možná mu jen nevyhovuje jeho určitá úprava, například může být maso příliš tuhé, tučné nebo kořeněné. Odborníci na dětskou výživu radí dávat maso dětem i přes jejich nevoli. Zkoušejte maso v různých úpravách. Můžete použít i fintu a maso „převléknout“ do jiného pokrmu, jako jsou třeba karbanátky. Kousky masa se dají rovněž schovat v těstovinách, nákypech či omáčkách.

ČTĚTE TAKÉ:

U omáček buďte opatrní

Ale pozor! Snažte se být rafinovaní, ale ne zase příliš. Pokud třeba chcete „schovat“ maso do omáčky, zásadně se nesnažte přebít masitou chuť kořením. Obzvláště omáčky se zapraženou cibulkou mohou na dětský žaludek působit dráždivě. Navíc hrozí, že si váš „budulínek“ navykne na slanou či kořeněnou chuť a bude ji vyžadovat.

Maso jen čerstvé

Při nákupu masa dejte vždy přednost čerstvým a libovým kouskům. Dobré je králičí, rybí, krůtí, drůbeží (bez kůže), libové vepřové nebo hovězí maso. Pokud zápasíte s časem, raději kupte maso, které vyžaduje jen krátkou úpravu (například rybí), než abyste z nouze vsadili na konzervu, uzeniny (párky, salámy) či výrobky z mletého masa.

Prevence proti průjmovým onemocněním

Maso se dá zpracovávat všelijak – můžete ho dusit, vařit, grilovat či péct. Smažení není pro vašeho malého strávníka vhodné, protože při něm maso absorbuje velké množství tuku. Kamenem úrazu při zpracování masa je však jeho nedostatečná tepelná úprava, která může vašemu „budulínkovi“ přivodit nepříjemná průjmová onemocnění, a někdy dokonce i salmonelózu.

Varování: při tepelné úpravě masa se vyhněte mikrovlnné troubě, která nedokáže maso správně propéct, takže se může stát, že bude u kosti polosyrové. Dobrým pomocníkem při přípravě masa je Papinův hrnec, ve kterém se maso dostatečně povaří.

Co na chvíli nahradí maso?

Máte pocit, že všechny vaše snahy proměnit vašeho potomka v "masožravce" se míjí účinkem? Nevzdávejte se a snažte se vždy kousek masa propašovat do některého z pokrmů. Mezitím se můžete uklidnit tím, že bílkoviny obsažené v mase se dají nahradit jinými potravinami, třeba vejci, rybami či mléčnými výrobky. Navíc rostlinná strava – například celozrnné pečivo, luštěniny (fazole, mungo, červená loupaná čočka), ovoce či zelenina (kiwi, rybíz, paprika, květák, kedlubna, fenykl, zelí) – obsahuje velké množství železa. Abyste zlepšili jeho vstřebávání, dávejte vašim malým strávníkům dostatek vitaminu C.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com