Šedá podlaha

Světlounce šedá podlaha působí bezesporu dobře, čistě a interiéru dodává vzdušnost. Přesto není tou nejlepší volbou. Zvolený odstín keramické dlažby je příliš světlý a do náročného kuchyňského provozu nepraktický. Drobné prvky navíc vytvářejí hustou síť spár, které jsou - vyplněné bílou spárovačkou - zbytečně choulostivé na zašpinění, jemuž se postupem času nelze vyhnout. S ohledem na nenáročnou údržbu bych doporučila praktičtější, o jeden až dva odstíny tmavší šedou barvu dlaždic a spárovací hmotu ještě o odstín sytější nežli dlaždice.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Dřevěná kuchyně

Rámová dvířka z poctivého, masivního dubového dřeva potěší nádhernou, výrazně dekorativní kresbou. Proto ho designér použil na sestavu vysokých skříní s vestavěnou pečicí troubou, kolem které vytvořila dřevěná dvířka efektní rám. Kompletně dřevěná sestava v pozadí udává celkovou atmosféru kuchyně, která právě díky ní působí velmi teple, domácky a přívětivě. Aby dřeva v kuchyni nebylo příliš, doplnil ho designér nerezovým plechem, který tradiční kuchyni dodal pánský, lehce industriální charakter.

Nerezová ocel

Nerezová ocel je do kuchyně vtipně a nenásilně zakomponovaná hned na dvou různých místech. Na sestavě vlevo tvoří řadu kuchyňských dvířek, efektně zarámovanou dřevěnými krycími panely a doplněnou masivní dřevěnou deskou. U sestavy napravo ji najdeme v roli ochranného obkladu stěny. Ačkoliv je tato kuchyně tvořena třemi samostatnými sestavami, nerezová ocel je přirozeně opticky propojuje. Na čelní převážně dřevěné sestavě vysokých korpusů ji reprezentují dvířka vestavěné trouby a elegantní úchytky.

Keramický obklad

Chlad a lehce industriální výraz nerezové oceli vyvažuje tradiční keramický obklad na protější stěně. Kontrast tmavých spár s lesklými bílými obkladačkami kuchyni decentně oživuje a podtrhuje uměřený pánský styl. Pravidelný rastr spár zvýrazněný antracitovým tmelem oživuje interiér svým téměř grafickým dekorem, který zjemňuje jeho měřítko. Čtvercový formát obkladaček se přirozeně opticky propojuje s keramickou dlažbou na podlaze, rámy dvířek i čistými liniemi digestoře, dvojicí otevřených polic i lištami závěsného systému.

Stylové osvětlení

Osvětlení této kuchyně je řešeno jednoduše a účelně - v tom je jeho největší síla. Základní celkové osvětlení je nenápadně zabudované do sádrokartonového podhledu. Varnou desku osvětluje digestoř, protější dřez halogenové lampičky namontované na spodní straně nástěnné police. Protože převažující část linky nemá horní skříňky, bylo třeba řešit její osvětlení atypicky. Pracovní plochu oboustranné linky tak nasvětluje dvojice závěsných lustrů s plechovým širmem, který dokonale dokresluje střídmý, lehce industriální styl.

Titulní foto: IKEA