Rozpočet není příliš velký, proto musíme zvolit variantu dvířek z fóliované MDF desky, i když masivní dvířka by kuchyni slušela více. Také na ozdobách, jako jsou například ozdobné sloupky, musíme ubrat, protože navyšují cenu. Pracovní deska bude tedy laminátová, nikoliv z masivního dřeva. Výhodou těchto desek je jejich větší odolnost oproti přírodnímu materiálu. V místnosti jsou dvě okna – jedno v části s kuchyňskou linkou, u druhého bude umístěný jídelní stůl. Kuchyně tedy bude dostatečně světlá, s krásným výhledem do udržované zahrady.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Dispozičně i barevně jsem kuchyni navrhla ve dvou variantách, aby se majitelé mohli rozhodnout, která možnost jim bude lépe vyhovovat.

První varianta je v barvách jasmínu a přírodního dřeva. V kuchyni je vestavěná chladnička, potravinová skříň a prosklená skříňka na pracovní desku (např. na čaje, kávu nebo sváteční porcelán). Odsavač je řešen jako výrazný solitér, který stylově zapadá do venkovské kuchyně. Troubu si majitelé přáli dát pod pracovní desku, nikoliv do vysoké skříně. Dalším snem paní Heleny je porcelánový dřez, který upoutá na první pohled a v kuchyni ho nikdo nepřehlédne. Obklad za pracovní deskou je keramický ve formátu 15 x 15 cm.

Druhá varianta je v barvě bílé kávy a čokoládově hnědé pracovní desky s dekorem dřeva. V kuchyni je opět vestavěná chladnička (pouze horní část skříně, mrazák je umístěný v komoře), pod ní potraviny, s těmi je počítáno také ve vedlejší spodní skříňce s výsuvnými kontejnery. Je to přehledné a snadno dostupné. Vedle dřezu myčka a dále vinotéka. Opět zde našla místo prosklená skříňka na pracovní desku. Kolem vaření je v této variantě více místa.

Obě varianty jsou řešeny prakticky, poskytují dostatek úložného prostoru i velkou pracovní plochu. Je jen na majitelích, která z předložených možností se jim bude líbit více. Možná zkombinují barvy jedné varianty s dispozicí z druhé. A která se líbí vám? Napište nám do komentářů.

Obrázky a text: Petra Kolaříková, www.design-domova.cz