Dobromysl

Tato rostlina je věrná svému jménu, protože při delším pravidelném podávání působí jako antidepresivum, zlepšuje náladu a celkově posiluje organismus. Hořčiny z dobromysli podporují vylučování žluči, zmírňují žaludeční a střevní potíže. Čaj z oregana oslazený medem je účinným odhleňovacím prostředkem proti kašli. Rostlina je velmi rozšířená v lidovém léčitelství při léčbě ženských onemocnění jako prostředek zastavující krvácení, zvláště u porodu, dále podporuje laktaci.

Dobromyslový čajík

Potřebujeme: 1 čajovou lžičku dobromysli, 2 dl vroucí vody, 1 lžičku medu Postup: Bylinku zalijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat, pak scedíme, přisladíme a můžeme popíjet.

Medová dobromysl

Naše prababičky užívaly prášek z dobromysli, a to různými způsoby – v medu, víně, s fíky. Tento způsob se doporučuje i dnes, poněvadž je to jednoduché a velmi účinné. Takže sušenou dobromysl pomeleme na prášek a smícháme s medem, nejlépe světlým, na konzistenci jakéhosi krému. Užíváme 1 čajovou lžičku denně, nejlépe odpoledne. Směs posiluje celý organismus, upravuje stolici, zlepšuje dýchání, odhleňuje, posiluje srdeční sval a celkově tonizuje.

ČTĚTE TAKÉ:

Pro koho není dobromysl vhodná?

Dobromysl není vhodná po celou dobu těhotenství i kojení.

Dobromysl v kuchyni:

Oregano má lehce nasládle kořenité aroma. Oregano je klasickým kořením každé pizzy. Dále se hodí do polévek, masitých pokrmů i k těstovinám. Dobromysl je základním prvkem známého provensálského koření.

Dobromysl dobře ladí s tymiánem, rozmarýnou, jen se svojí blízkou příbuznou majoránkou se příliš nesnáší.

Sušená dobromysl má mnohem silnější aroma. Musí se však uchovávat v temnu, chladu a pečlivě uzavřená, aby k ní nemohl vzduch.

Majoránka

Čaj z majoránky posiluje nervy a žaludek. Vzbuzuje chuť k jídlu a uvolňuje křeče. Používá se do čajových směsí k léčbě křečových žil a jako životabudič. Pití nálevu také prospívá mozku a nervům při epilepsii, po mozkové mrtvici, křečích a dlouhodobých bolestech.

Majoránkový čajík

Potřebujeme: 1 čajovou lžičku majoránky, 2 dl vroucí vody

Postup: Majoránku zalijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat, pak scedíme a můžeme popíjet. Čaj pijeme dvakrát denně po dobu čtyř týdnů.

Majoránková napařovací lázeň

Při zahlenění, infekci dýchacích cest, zánětech čelních dutin, ale i nečisté pleti je výborná tato napařovací obličejová lázeň.

Potřebujeme: 2 hrsti čerstvých nebo 2 lžíce sušených majoránkových listů, 1 litr vroucí vody

Postup: Léčivku přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Pak se nahneme nad mísu, hlavu si zezadu přikryjeme osuškou a pořádně vdechujeme voňavou páru. Tato lázeň by měla trvat asi 10 minut. Nakonec dobře osušíme obličej a ještě chvíli relaxujeme.

Majoránka v kuchyni:

Majoránkové aroma je kořenitě trpké, hodí se do polévek, k bramborovým pokrmům i masu. K přípravě některých českých jídel je nepostradatelná. Lze ji i nakládat do oleje. Tato bylinka podporuje trávení a činí těžká jídla stravitelnějšími. Majoránka se hodí do kombinace s jalovcem, bobkovým listem a tymiánem.

Estragon

Estragon podporuje trávení a je silně močopudný. Dříve se používal jako velmi účinné anthelmintikum (prostředek proti hlístům).

Tinktura z estragonu

Jednu lžíci estragonu zalijeme 3 dl 60% lihu. Vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2x denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do tmavé sklenice a užíváme po dobu 14 dní - 2x denně 15 kapek nakapaných do 2 dl vody.

Estragon v kuchyni:

V kuchyni se musí tato rostlina kvůli své příliš výrazné chuti dávkovat opatrně. Má nasládlé, trpké, lehce peprné aroma s přídechem anýzu. Přidává se do salátů, omáček, polévek, pokrmů z ryb a drůbeže. Známá je rovněž estragonová hořčice, je velmi lahodná a výborně se hodí k lehkým pokrmům. Stonky estragonu můžeme vařit společně s dušenými pokrmy nebo vývary. Nevaříme je však příliš dlouho, protože ztrácí své aroma. S estragonem je možné si připravit bylinkový ocet či olej.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com