Yzop

Yzop má řadu léčivých účinků. Posiluje žaludek, podporuje trávení a stimuluje imunitu. Výborně odhleňuje, čaj z něj je oblíbeným domácím prostředkem proti kašli. Jako kloktadlo pomáhá při zánětech ústní dutiny a bolestech v krku.

Yzopový čajík pro dobré trávení

Jednu lžičku sušeného yzopu zalijeme čtvrtlitrem vroucí vody a necháme 10 minut louhovat. Pak scedíme a popíjíme po doušcích.

Průduškový čaj

Potřebujeme: 1 díl yzopu, 1 díl fenyklu, 1 díl jitrocele

Postup: Všechny uvedené léčivky dobře promísíme. Jednu polévkovou lžíci směsi přelijeme 0,5 litrem vroucí vody a necháme 15 minut louhovat, pak scedíme, nalijeme do termosky a popíjíme po doušcích během celého dne.

Domov s vůní yzopu

Tato aromatická bylina poslouží i k osvěžení vzduchu v místnosti. Stačí pověsit její svazek a nechat sušit.

ČTĚTE TAKÉ:

Kopr

Čaj z koprového semene pomáhá při zažívacích obtížích a nadýmání. Působí tišivě, a poněvadž je velmi močopudný, můžeme jej použít při ledvinových a močových kamíncích. Podporuje také tvorbu mateřského mléka. Při hnisavých vyrážkách nebo při různých projevech alergie na kůži přikládáme obklady z koprového čaje. Tento čaj si připravíme tak, že 1 vrchovatou čajovou lžičku přelijeme čtvrtlitrem vroucí vody a necháme 10 minut louhovat. Pak dobře scedíme a nápoj je hotový. Koprové semeno obsahuje docela dost křemíku a železa.

Koprové víno pro dobrý spánek

Zahřejeme 1 šálek bílého biovína a přelijeme jím 1 lžičku sušených semen kopru. Necháme 15 minut louhovat, poté přecedíme a pijeme ještě za horka po malých doušcích.

Šalvěj

Šalvěj podporuje správnou činnost žlučníku, a činí tedy tučná jídla o něco stravitelnějšími. Působí antisepticky, dezinfikuje a podporuje rychlé hojení ran. Čaj je vynikajícím kloktadlem při zánětech dutiny ústní, bolesti zubů, dásní, krku a ztrátě hlasu. Dále omezuje tvorbu mateřského mléka, což z ní činí osvědčený prostředek při odstavování kojenců. Šalvěj má výborné uplatnění i v kosmetice. Její listy jako přísada do koupele působí protizánětlivě a pomáhají při čištění pleti.

Tinktura ze šalvěje

Jednu hrst listů šalvěje zalijeme 3 dl 60% lihu. Vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2x denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do tmavé sklenice a užíváme po dobu 4 týdnů 3x denně 15 kapek nakapaných do 2 dl vody.

Tymián

Tymián má silné antiseptické, baktericidní, protivirové a antiparazitní účinky. Působí na organismus hřejivě, aktivizuje duševní činnost. Jako čaj se tato bylinka používá proti průjmům, k ošetření zánětu dutiny ústní a nosohltanu, jakož i ke zmírnění kašle a bronchitidy. V obkladech a tinkturách pomáhá tymián při hojení drobných poranění, pohmožděnin a kožních neduhů. Tymián je výborný pomocník při respiračních onemocněních, nachlazení a celkovém vyčerpání.

Tymiánová napařovací lázeň

Při zahlenění, infekci dýchacích cest a zánětech čelních dutin je výborná tato napařovací obličejová lázeň. Potřebujeme 2,5 hrsti čerstvých tymiánových listů či květů nebo 1 hrst sušených, které přelijeme 1 litrem vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Pak se nahneme nad mísu, hlavu si zezadu přikryjeme osuškou a vdechujeme voňavou páru. Tato procedura by měla trvat asi 10 minut.

Saturejka

Saturejka obsahuje silice, třísloviny, slizy, pryskyřice a další účinné látky. Třísloviny mají protiprůjmový účinek, silice působí proti nadýmání. Dále podporuje chuť k jídlu, usnadňuje trávení a má mírný antiseptický a močopudný účinek. Působí rovněž velmi dezinfekčně při poraněních krku a hrtanu.

Saturejka se ve fytoterapii používá jako bylinka k posílení žaludku, omezení nadýmání, proti křečím, kašli, uvolňuje hlen a jako antibakteriální prostředek.

Saturejkový čajík

Potřebujeme: 1 čajovou lžičku saturejky, 2 dl vroucí vody, 1 lžičku medu

Postup: Bylinku zalijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat, pak scedíme, přisladíme a můžeme popíjet.

Tak hurá do sbírání!

Titulní foto: Thinkstockphotos.com