Není pochyb, že zárukou dobře umytého nádobí je v první řadě dobře fungující myčka. Ale ani ta nejlepší se ne vždy vypořádá se všemi nečistotami.

Každý typ myčky má jiné funkce a každá domácnost má jiné zvyky a požadavky, proto neuškodí znát rady těch, kteří mají vývoj spotřebičů v pracovní náplni.

Jen určené nádobí

Nechcete-li mýt nádobí ručně, pořizujte si takové, které je k mytí v myčce vhodné. Řiďte se piktogramy na obalech nebo přímo na výrobku.

Do myčky nepatří zejména starožitný porcelán, keramika a sklo s ručně malovaným dekorem, zlacenými či stříbrnými okraji, broušené sklo a příbory se zlacenými nebo malovanými střenkami. Výjimky ovšem potvrzují pravidlo a dekor ani po opakovaném mytí nemusí nutně zmizet. Rovněž do myčky nedávejte plastové nádobí, které neodolá mycí teplotě.

ČTĚTE TAKÉ:

Skládejte pozorně

Aby se nádobí dobře umylo, musí k němu mít ze všech stran přístup voda. Křehké skleničky nebo porcelán by se neměly dotýkat jiného kusu nádobí a měly by pevně sedět v koši, také z důvodu možného prasknutí zapříčiněného tím, že do sebe bude nádobí při mytí narážet.

Obecně platí, že do horního koše se ukládají skleničky, hrnky a jiné křehčí nádobí, dolů pak především hrnce a další více zašpiněné nádobí, i když dnešní myčky by si měly poradit i s hrnci umístěnými v horní části.

Nádobí předem nečistěte

Samozřejmě že nebudete dávat do myčky talíř s půlkou nedojedené večeře, ale otíráním nebo oplachováním umazaného talíře pozbývá mytí v myčce smysl, protože si nejen ušpiníte ruce, ale spotřebujete spoustu vody, přitom právě čistý provoz a úspora vody jsou základními devizami tohoto spotřebiče.

Nenaplníte-li myčku během kratší doby, spusťte při průběžném plnění oplachovací program. Zbytky na nádobí nezaschnou nebo nebudou kvasit, což způsobuje nepříjemný zápach.

I myčka chce své

Nechcete-li mít brzy zanesený filtr, nevkládejte do myčky nádobí s pevnými zbytky, jako jsou kosti, pecky apod. Filtr i tak pravidelně čistěte propláchnutím, jednou či dvakrát ročně pusťte myčku naprázdno s čističem. Můžete ji rovněž provonět deodorantem, který však na lepší fungování nemá vliv.

Pozor na tablety do myčky, některé vytvářejí na plastovém nádobí i součástech myčky barevný povlak, který je může i částečně zabarvit. Odstranit ho lze omytím ručně, nejlépe pod tekoucí vodou.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com