K uložení kvalitních vín rozhodně nepostačuje chladnička nebo spíž. Kromě udržení konstantní teploty a vlhkosti je třeba lahve s vínem, uzavřené korkovým špuntem, skladovat naležato, aby byl špunt vínem neustále zvlhčován. Vyschnutím špuntu by bylo narušeno dokonalé utěsnění hrdla a kolem špuntu by do lahve pronikal vzduch, který by způsobil oxidaci a znehodnocení vína. Vína vyžadují také ochranu před světlem a UV zářením. A jakkoli to může znít zvláštně, svědčí jim klid. Vinotéka všechny tyto požadavky splňuje, přesto je třeba vybírat ji uvážlivě.

Ke spotřebě, nebo archivaci?

To je zásadní otázka při výběru spotřebiče. Ten bude sloužit buď ke krátkodobému uložení vín, nebo především k archivaci tekutých klenotů.

Monoklimatická vinotéka

Běžnému milovníkovi dobrého moku, který chce mít stále po ruce správně vychlazenou lahvinku své oblíbené značky, postačí monoklimatická vinotéka. Cenově vychází díky omezenějším schopnostem mnohem levněji, a přitom poskytne potřebný uživatelský komfort. Vyznačuje se výrazně menším objemem a teplotu lze nastavit pouze jednu pro celou vinotéku.

ČTĚTE TAKÉ:

Temperující vinotéka

Obsahuje dvě až čtyři teplotní zóny, umožňující skladovat v jednom spotřebiči různé druhy vín najednou. Lze v ní také nastavit rychlé vychlazení na servírovací teplotu, neboť ta se liší od teploty skladovací. Luxusnější typy dokážou při servírovací teplotě krátkodobě ochránit kvalitu již otevřených vín. Mívají i zónu, do níž je možné uložit nachystané delikatesy k vínu, jako například sýr nebo olivy. Nejkvalitnější vinotéky bývají označovány jako vinné humidory a jejich ceny se šplhají do zhruba půlmilionových částek.

Co by nemělo vinotéce chybět

Za prvé nastavení teploty podle konkrétních požadavků, přičemž k dosažení nově požadované teploty by mělo docházet pozvolna, aby vína nebyla vystavena teplotnímu šoku. Ideální je vinotéka vybavená elektronickou regulací pro automatické udržování teploty.

Aby bylo víno stále v klidu, nesmí dojít při zapnutí kompresoru k rozkmitání spotřebiče ani nesmí vinotéka při spuštěném kompresoru vibrovat.

Chcete-li skladovat více druhů vín, musí mít vinotéka minimálně dvě zóny, v nichž lze nastavit teploty vhodné pro každý druh zvlášť.

Přes skleněná dvířka vinotéky nesmí na uložená vína pronikat světlo ani UV záření. Způsobů ochrany je více: může být řešena ochrannou fólií, tónovaným nebo bombírovaným sklem a UV filtrem. Ani umělé osvětlení není pro víno to pravé, proto bývají vinotéky osazeny modrým manipulačním světlem.

Vinotéka musí zajistit také stálou vlhkost, čemuž napomáhá vestavěný ventilátor, který se postará o cirkulaci vzduchu ve všech patrech. S vlhkem souvisí i antibakteriální ochrana, filtrace vháněného vzduchu a pohlcovač pachů.

Na rozdíl od chladničky, kterou můžete o dovolené přepnout do speciálního režimu nebo ji zcela vypnout, je nutno u vinotéky počítat s nepřetržitým provozem. Tomu by měla odpovídat nejen kvalita a s ní spojená spolehlivost spotřebiče, ale i spotřeba energie, aby se vám provoz zbytečně neprodražil. Zvláště to platí o temperujících typech, které pracují ve vícezónovém programu.

Typy, u nichž se počítá s umístěním v nevytápěných místnostech, jako jsou sklepy, by měly mít zabudované vnitřní vytápění pro udržení nastavené teploty v chladných měsících roku.

Důležitou roli hraje také umístění v interiéru. Nebude-li vinotéka umístěna v užitkové místnosti, potom nezapomeňte vzít na zřetel její hlučnost. Nezanedbatelné je zajištění bezpečnosti v rodinách s malými dětmi nebo třeba i nenechavými teenagery. Vše vyřeší uzamykatelná verze. Signalizace nedovřených dvířek je příjemným nadstandardem.

Samostatnou kapitolou je pak design. Zvolit lze některý z vestavěných typů a integrovat ho přímo do kuchyňské sestavy, nebo naopak dát vinotéce výsadní postavení zajímavého solitéru. V tom případě záleží na ostatním bytovém zařízení a volit můžete buď jednoduchý, ultra moderní, nebo retro vzhled.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com