Maličké kuchyně známe ze starší panelové zástavby. Dnes jsou v takovém případě obvyklejší kuchyňské kouty, které neuzavírají relativně malé rozměry kuchyně, ale umožňují využívat i další prostor bytu. Minimální šířka kuchyně by měla být 1800 mm, délka jejím dvojnásobkem. Nejmenší manipulační, tedy volná podlahová plocha v kuchyni by měla být široká 1200 mm. Velikost nábytku v takové kuchyni pak má odpovídat těmto rozměrům. Pokud nemáme dům jako hrad a tomu odpovídající kuchyni, snažíme se vždy hospodařit s místem tak, abychom ji mohli vybavit co nejúčelněji, ale také nejkomfortněji. Variabilita a možnost uzpůsobení sestavy kuchyňského nábytku a spotřebičů konkrétnímu prostoru nejen pomůžou získat centimetry navíc, ale ušetří nám práci, čas i finanční prostředky.

Přímá kuchyňská linka

Při tomto uspořádání jsou všechny skříňky i spotřebiče řazeny postupně za sebou. V tomto případě je třeba věnovat zvláštní pozornost rozmístění spotřebičů a dřezu. Pokud umístíme sporák či varnou desku v rohu, nesmíme zapomenout na určitý odstup od stěny, abychom na varné ploše mohli bez problému manipulovat s hrnci a současně tam měli i minimální odkládací plochu, zhruba okolo 300 až 400 mm. Tento volný prostor umožňuje i snadnější přístup do trouby. Na pracovní plochu by mělo dopadat denní světlo, nejméně vhodné je umístění linky proti oknu. Pokud máme linku na straně s oknem, a chceme pod okno umístit dřez či varnou plochu, musíme vzít v úvahu jeho rozměr a způsob otevírání a tomu pak přizpůsobit výšku varné desky, pokud je to možné, případně typ vodovodní baterie v případě dřezu. Ten by měl také mít odkapávací plochu, praktičtější je mírně sešikmená. Spížový kontejner bychom měli umístit co nejdále od sporáku, stejně jako lednici.

Rovnoběžné uspořádání

Rovnoběžné uspořádání kuchyně, kdy je kuchyňská linka umístěna podél rovnoběžných zdí kuchyně, volíme v užším průchozím prostoru. Při rovnoběžném uspořádání získáme více pracovních ploch a úložného místa. Pokud je délka kuchyně větší než 3.000 mm, můžeme na stejnou stranu umístit sporák i dřez, mezi nimi však musí zůstat odkládací plocha široká alespoň 600 mm. Pracovní plocha může být na protilehlé straně místnosti. Pokud je šířka kuchyně menší než 2600 mm, je praktičtější umístit na jednu stranu dřez a pracovní plochu, a sporák či varnou desku a troubu na stranu druhou. Sporák a dřez by neměly být zcela proti sobě.

Rohové uspořádání

Rohové řešení kuchyně je nejoptimálnější, a proto nejobvyklejší, pokud to rozloha a prostor místnosti dovolují. Je to z toho důvodu, že máme vše po ruce, aniž bychom se museli hodně pohybovat po kuchyni, a všechny práce při přípravě pokrmů na sebe mohou plynule navazovat. I zde musíme dobře promyslet umístění spotřebičů. Varné centrum umístíme minimálně 400 mm od rohu sestavy, abychom měli dostatečný a bezpečný manipulační prostor okolo přilehlých skříněk. Jestliže to prostorové uspořádání místnosti dovoluje, situujeme dřez, případně varné centrum nebo alespoň desku v rohu – dřezy určené pro toto uspořádání jsou už poměrně běžné, v případě varné desky se můžeme podle dispozic rozhodnout pro klasickou čtvercovou, pro menší prostor jsou určeny desky lichoběžníkového tvaru. Pokud nám jedno rameno linky vychází pod okno, umístíme zde s výhodou pracovní desku. Nesmíme zapomenout na větrací mřížky, aby byl umožněn prostup tepla z radiátoru.

Titulní foto: Petra Kolaříková