Spolu s Monikou Divišovou, nutriční poradkyní a majitelkou společnosti Wellnessia, jsme pro vás připravili hned deset důvodů, proč odšťavňovat.

V čerstvých šťávách jsou enzymy, které napomáhají při trávení. Odstraňují plynné prostředí, které může vést ke kvašení, přemnožení bakterií a nerovnováze ve střevech. Oproti tomu tepelnou úpravou zeleniny se enzymy ničí, stejně tak se znehodnocuje nutriční hodnota zeleniny.

  • Živiny ze šťáv se velmi dobře vstřebávají

Efektivita vstřebání tekutých látek je mnohem rychlejší než u pevné stravy. Když tedy vypijete čerstvou šťávu, všechny vysoce koncentrované živiny jsou dokonale stráveny během několika minut. To se hodí, když potřebujete okamžitě načerpat energii – třeba ráno nebo po sportovním výkonu.

  • Jen při odšťavňování dostanete z ovoce a zeleniny maximum živin

Vláknina, obsažená v jídle, zpomaluje vstřebávání rychlých cukrů, což je její velmi pozitivní efekt na naše zdraví. Zároveň však zabrání vstřebání některých důležitých živin. Procesem odšťavnění se velká část vlákniny ze zeleniny a ovoce odstraní, a proto vstřebáme vitaminy a minerály v džusu velmi rychle.

  • Jedná se o jednoduchý a praktický způsob, jak zvýšit konzumaci ovoce a zeleniny. A to platí nejen pro děti

Všichni víme, že koupit si bagetu nebo strčit mraženou pizzu do trouby je jednodušší než dělat salát se zálivkou. Bohužel, všechna takováto jídla se negativně podepisují na našem organismu. Když si ale uděláte šťávu, tělo dostane přesně to, co potřebuje.

Většina dětí ve svém jídelníčku trpí velkým nedostatkem ovoce a zeleniny. Kvůli sladkostem a překořeněným jídlům jim zelenina nechutná. Snížení imunity, poruchy soustředění, ekzémy, časté kašle a rýmy mají úzkou souvislost s nedostatkem potravin s vysokou nutriční hodnotou. Zeleninové šťávy jsou skvělým řešením tohoto problému. Nepříjemná chuť zeleniny je mezi ostatními chutěmi sladkého ovoce ve šťávách ukrytá.

  • Příprava šťávy je velmi snadná

S kvalitním odšťavňovačem s mikrosíťovinou to je opravdu radost, včetně umytí to zvládnete za pár minut.

  • Šťávy z ovoce a zeleniny pomáhají v našem těle udržovat správné pH

K udržení optimálního pH krve by se z 80 % měla konzumovat jídla, která jsou zásadotvorná. Naše krev totiž musí mít stabilní, lehce zásadité pH 7,4. Nerovnováha pH v našem organismu vzniká z jídla, pití a také stresu. Veškeré jídlo, které jíme, na náš organismus působí buď kyselinotvorně, nebo zásadotvorně. Silně kyselinotvorné potraviny jsou například sladké sycené nápoje (hlavně „kolového“ typu), alkohol, cukr, káva, maso a mléčné výrobky.

Mezi zásadotvorné potraviny patří zejména zelenina a ovoce, bylinky, mořské řasy, dále ořechy, semena, klíčky, avokádo a další.

Když máme vyrovnané pH, cítíme se uvolnění, klidní, koncentrovaní, bez bolesti a máme hodně energie. Pokud naše tělo musí bojovat s překyselením, může se to projevovat jedním nebo více způsoby: náladovostí, podrážděností, bolestí, vznikem cyst, záněty, špatným trávením.

Jakmile nám kvůli nevhodně složenému jídelníčku klesne pH v organismu, naše tělo musí pracovat navíc, aby zvládlo zpracovat nával kyselosti. Více dýcháme, odvádíme pryč oxid uhličitý, ledviny zvednou kyselost v moči a odvedou ji tím ven. K těmto aktivitám tělo potřebuje zásadotvorné minerály jako například vápník, hořčík, jód a sodík. Když místo výživy buněk používáme tyto živiny na optimalizaci pH, nemůžeme se divit, že nám pak „chybí“ na jiných místech. Tohle je však téma velmi obsáhlé, takže o něm připravujeme speciální článek.

  • Odšťavňování je levnější než nákup freshů

Vlastní příprava šťáv vyjde levněji a ještě tím získáte plnou kontrolu nad jejich kvalitou. Jenom zkrátka na začátku musíte investovat do odšťavňovače. Peníze se vám ale velmi rychle vrátí. Pro jistotu sáhněte po odšťavňovači s tříletou zárukou.

  • Šťávu můžete mít kdykoliv s sebou

Ruku na srdce, do tašky si s sebou nevezmete celer nebo půl kila mrkve, maximálně tak jablko. Přes den se pak k ovoci či zelenině většinou dostaneme jen stěží. Tím spíš, že v klasické nabídce restaurací, na pumpách nebo v rychlém občerstvení nejsou k dispozici zeleninové nebo ovocné svačiny. Večer se pak dá už jen velmi těžko dohnat deficit z celého dne. Doma připravenou čerstvou šťávu si ale můžete jednoduše vzít s sebou, a mít tak snadný, rychlý a levný přístup k zelenině.

  • Fantastická chuť

Čerstvé šťávy chutnají naprosto skvěle. Na internetu najdete celou řadu receptů, nebojte se ale experimentovat a zkoušet svoje vlastní recepty.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com