Recepty ale nemusíte vymýšlet jen podle fantazie. „Jednotlivé druhy ovoce a zeleniny, a tedy i z nich získaná šťáva, mají specifické vlastnosti pro podporu našeho organismu,“ upozorňuje Monika Divišová, nutriční poradkyně a majitelka společnosti Wellnessia, a dodává: „Můžete si tak snadno nachystat koktejl, který posílí vaši imunitu, podpoří tvorbu červených krvinek, růst vlasů nebo skvěle poslouží k očistě organismu.“

Ve spolupráci s Monikou Divišovou jsme připravili přehled toho, co všechno jednotlivé druhy čerstvé šťávy dokážou. K lepšímu zdraví tak stačí udělat už jen příslovečný jediný krok – pořídit si kvalitní odšťavňovač, který má vysokou výtěžnost a z vlákniny dokonale získá veškerou šťávu.

Jablečná šťáva

  • 10 důvodů, proč odšťavňovat
  • [Překyselený organismus vyčistí zelenina](http://www.dumazahrada.cz/bydleni/kuchyne/20842- prekyseleny-organismus "překyselený organismus")

Jablečná šťáva obsahuje vlákninu, která snižuje hladinu cholesterolu a váže na sebe toxické látky (olovo a rtuť). Pomáhá při zácpě a povzbuzuje činnost střeva, pokud se pije ráno nalačno.

Pomerančová šťáva

Pomeranče obecně podporují látkovou přeměnu v buňkách, odstraňují nedostatek soustředění, aktivují všechny tělesné žlázy, posilují libido a potenci, posilují imunitní systém a krvetvorbu a zlepšují vzhled vlasů.

Pomerančová šťáva se hodí k očistné kúře, pomáhá při překyselení organismu. Je bohatá na draslík, vápník, hořčík a má vysoký obsah vitaminů A, B, C. V neposlední řadě patří k dobrým zdrojům selenu, který je silný antioxidant.

Grapefruitová šťáva

Grapefruitová šťáva má, podobně jako pomerančová šťáva, silné alkalické účinky, čistí krev od jedovatých kyselých látek. Také pomáhá při rozpouštění anorganického vápníku, např. při artritidě. Obsahuje draslík a vitamin C. Dužina je bohatá na bioflavonoidy zvyšující účinnost vitaminu C. Obsahuje také velké množství kyseliny listové a podporuje trávení.

Její enzymy povzbuzují látkovou výměnu, pomáhají při žilních onemocněních, křečových žílách, hemoroidech, posilují imunitní systém, podporují produkci hormonů, preventivně působí proti infekcím a nachlazení.

Současně čistí střeva a stabilizují střevní flóru, aktivují látkovou přeměnu v buňkách a růst buněk, podporují trávení.

Ananasová šťáva

Pomáhá čistit a působí močopudně. Zlepšuje prokrvování, snižuje krevní tlak, působí protizánětlivě, uvolňuje svalové napětí a křeče. Odvodňuje a odbourává otoky, pomáhá při střevních poruchách. Je bohatá na draslík, vápník, sodík, B12 i všechny E vitaminy.

Mrkvová šťáva

Mrkev obsahuje velké množství betakarotenu, který přispívá k normalizaci všech tělesných funkcí, je nejlepším zdrojem vitaminu A. Obsahuje také vitaminy B, C, D, E, K a selen, prvek odvádějící z těla volné radikály.

Podporuje trávení, působí proti hemoroidům, zvyšuje odolnost proti infekcím. Šťáva z mrkve podporuje zrak a dýchací orgány. Pomáhá udržovat zdravé zuby a kosti. Chrání nervový systém a je vhodná při očistách jater.

Současně chrání proti volným radikálům, posiluje sliznice, aktivuje látkovou přeměnu v buňkách, zastavuje proces stárnutí, podporuje růst vlasů, nehtů a pomáhá pečovat o hezkou pleť, posiluje tělesnou imunitu, srdce a krevní oběh.

Šťáva z červené řepy

Podporuje tvorbu červených krvinek, celkově posiluje organismus, čistí krev, má vynikající čisticí účinek pro játra, ledviny a žlučník, povzbuzuje činnost lymfatického systému a je vhodnou podporou v období klimakteria.

Není vhodné pít najednou více než 200 ml, její silně čisticí účinek může způsobit nevolnost.

Zelná šťáva

Pomáhá při zácpě, a tím podporuje i kvalitu pleti. Šťáva ze zelí podporuje léčbu vředů, čistí organismus. Zelí čistí zažívací trakt, obsahuje vitamin C, chlor, jod, síru.

Nevýhodou při pití zelné šťávy je plynatost.

Okurková šťáva

Čistí pleť, stabilizuje krevní tlak, pomáhá při zánětech dásní a je silně zásadotvorná.

Bramborová šťáva

Podporuje léčbu dny a pomáhá při žaludečních potížích. Při přípravě nápojů je vhodné ji kombinovat s mrkví a celerem.

Hrušková šťáva

Tento přirozený zdroj vlákniny detoxikuje a odvodňuje (má močopudné účinky).

Melounová šťáva

Melounová šťáva je mimořádně zásadotvorná, podporuje léčbu poruch ledvin. Mimo jiné obsahuje vitaminy A a C a foláty. ***

Tip na odšťavňovač

Na odšťavnění využijte například tlakové rozmělňovací odšťavňovače, které pracují s nízkými otáčkami. U odšťavňovačů tohoto typu nejprve šneková šroubovice rozmělní vhozené ovoce či zeleninu. Šťávu, která se z nich uvolní, šneková hřídel protlačí přes jemné sítko. Tento typ odšťavňovače je ideální pro extrakci listové zeleniny či bylinek, zvládne ale samozřejmě i ostatní suroviny. Příkladem je například Catler JE 4011 za 5990 Kč, který může zpracovávat měkké ovoce i velké kusy zeleniny. ***

Další informace o čerstvých šťávách z ovoce a zeleniny naleznete na www.catler.cz.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com