Zhodnoťte svůj rozpočet

Určitě máte přehled, kolik peněz chcete a můžete do nákupu pracovní desky investovat. Pamatujte ale, že šetřit se dá na ledasčem, ale na desce ne. Pokud přesto volíte levnější variantu, pak doporučujeme laminát, který nabízí široké spektrum různých designů a mnohdy je k nerozeznání od drahých materiálů.

Levné jsou také dlaždičky, které vynikají poměrně dlouhou trvanlivostí. Oblíbená je i nerezová ocel, která patří do kategorie méně finančně náročných materiálů. Pokud na desce ušetřit nehodláte, a chcete naopak kvalitu, trvanlivost a pohodlí, určitě vyberte spíše žulu, přírodní kámen a nebo elegantní sklo.

Způsob života mnohé napoví

Zamyslete se nad tím, zda patříte mezi milovníky pěkného designu a budete klást důraz hlavně na výsledný dojem, nebo zda dáváte přednost praktičnosti kuchyňské linky.

ČTĚTE TAKÉ:

Samostatnou kategorii pak tvoří rodiny, které plánují nebo mají děti či domácí mazlíčky, kteří mohou tu a tam kuchyňskou desku ohrozit. Těm je všeobecně doporučováno volit spíše odolnější materiály, a to jak vůči chemikáliím, tak i vůči mechanickému poškození.

Odhadněte svůj vkus

Nedivte se, pokud se vás kuchyňský poradce bude ptát na obsah vašeho šatníku, jaké šperky máte rádi nebo které vůně u parfémů preferujete. Tyto informace totiž mnohé napoví o vašem vkusu.

Pokud šatník neustále obměňujete a dbáte na trendy, pak budete volit také barevnou a stylovou kuchyňskou linku. Pokud jste usedlejší a máte raději praktičtější věci, pak zvolíte spíše jednobarevné světlejší materiály, například přírodní mramor nebo světlou žulu. Pokud patříte na pomezí těchto stylů a líbí se vám moderní věci s klasickými prvky, pak oceníte například tmavší žulu s jemnými barevnými perličkami.

Rozzařte svůj podzimní šatník skvělým dárkem

Chcete mít krásnou, pevnou a hlavně praktickou tašku, která ozdobí vaše rameno na podzim? Kupte si časopis Story č. 27 a za 30 Kč bude taška vaše.

V prodeji od 30. září ve dvou barvách ve vybraných trafikách. ***

Základní druhy materiálů


Dřevotříska s laminátovým povrchem

Dříve nejčastěji využívaná a nejlevnější varianta. Je nenáročná na údržbu, hygienická, odolná vůči mastnotě a krátkodobě i vyšší teplotě. Nelze na ní krájet přímo potraviny. K dostání široké spektrum barev a dekorů.

Dřevo-masiv

Je třeba využít opravdu kvalitního dubového nebo bukového dřeva. Koupit lze i dražší exotická dřeva. Dřevo vyvolává dojem útulnosti. Volte spíše silnější desky, které lze v budoucnu zbrousit, a znovu budou vypadat dobře. Dbejte na kvalitní povrchovou úpravu.

Přírodní kámen

Nejčastěji se prodává žula nebo rula. Taková deska je tvrdá, poměrně odolná, dlouho vydrží. Je ale dražší a na dotek bude vždy dosti chladná.

Umělý kámen

Spojení přírodních materiálů s akrylátem nabízí širší škálu dekorů. Vydrží ještě více než kámen přírodní, je stálobarevný. Jediným minusem zůstává cena, která mnohdy přesahuje 15 000 Kč za m².

Nerez

Čím dál žádanější varianta, nehodí se ale všude. Výhodou je, že její součástí může být rovnou i dřez nebo například zabudované dřevěné prkénko. Velice elegantní a hygienický materiál.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com