Kritéria výběru

Ačkoli za nás nádobí myje myčka, u dřezu strávíme více než polovinu času, kdy v kuchyni pobýváme. Vodovodní baterie by proto měla splňovat několik důležitých parametrů, ať už z hlediska úspornosti, praktičnosti, kvality, či designu.

Při výběru se řídíme hned několika kritérii. Podle umístění je dělíme na nástěnné a stojánkové, nástěnné se vyrábějí v roztečích 100 a 150 mm. Dle způsobu ovládání rozlišujeme dnes nejčastější pákové, dále růžicové a bezdotykové, stále oblíbenější jsou také bezpečné termostatické baterie. Tvarům se meze nekladou, volit můžeme v high–tech, moderně, klasice i retro stylu. I když vzhled baterie bývá často určující, neměli bychom v žádném případě zapomínat na provedení a správnou funkci. Vnitřní části kvalitních baterií bývají nejčastěji z mosazi či z nerez oceli, která dobře odolává vodě a prodlužuje životnost baterie. Kartuše by měly být keramické a vyměnitelné, což u velmi levných baterií nebývá zvykem.

ČTĚTE TAKÉ:

Krásná i praktická

Předností moderních baterií je multifunkčnost a snadná údržba. Vodovodní baterie není však pouze praktickým předmětem, ale i funkčním a estetickým doplňkem kuchyňské linky. V poslední době se vývoj v této oblasti posunul opět kupředu nejen z hlediska povrchové úpravy či tvarů, ale i pokud jde o ovládání a přídavné funkce. Moderní kuchyňské baterie mívají jednoduché oblé tvary, jsou elegantní a jejich častou součástí se stala i praktická výsuvná sprška, kterou ocení především majitelky menších dřezů a dvoudřezů. Sprška může tvořit ukončení baterie, může být ale umístěna i samostatně vedle ní. Praktické jsou i teleskopické baterie s otočným výtokem či bezdotykové baterie, donedávna používané spíše ve veřejných prostorách. V kuchyni oceníme způsob jejich ovládání především tehdy, když máme špinavé ruce od těsta či od syrového masa. V nabídce jsou tyto baterie také kombinované s pákou.

I povrchová úprava je velmi důležitá

Nejčastější a také nejoblíbenější povrchovou úpravou současných kuchyňských baterií je bezesporu nerez. Mohou být klasické leštěné, matované až saténové či v barevné „metalíze“. Novinkou je takzvaný kartáčovaný nerez, což je nerez ocel leštěná řemeny a kartáči do vysokého lesku, s nízkou drsností a hedvábným povrchem.

Materiál si déle udrží svůj původní vzhled a snáze se čistí. Ke dřezům z umělého kamene lze dokoupit také kuchyňskou baterii ve stejném designu, a to v mnoha provedeních. Ovšem používanými materiály jsou i pochromovaná mosaz, matný nikl nebo titan. Ne příliš časté, ale designově zdařilé jsou kuchyňské vodovodní baterie z lesklého plastu obvykle v pastelových barvách nebo nerezové baterie kombinované s ovládacími prvky ze skla, dřeva nebo plastu.

Svítící voda

I vodovodní baterie může být výrazným a dominantním prvkem kuchyně, například téměř metr vysoká tyčící se nad dřezem, nebo naopak výrazně plošná přetoková a podobně. Pořídit si lze již také baterii svítící. Její součástí je světelný kroužek, umístěný na hrdle baterie, napájený 12V baterií. Proud vody pak svítí podle barvy kroužku světlými odstíny modré, fialkové nebo růžové barvy. Kroužky jsou vyměnitelné, luxusní typy baterií mění odstín světla v závislosti na teplotě vody – studená je modravá, teplá červená.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com