Ticho léčí

Pracovat v kuchyni zcela nehlučně samozřejmě nelze, pravdou ale je, že přirozený hluk doprovázející provoz kuchyňských spotřebičů či manipulaci s nádobím a pomůckami můžeme snížit. Pokud jde o spotřebiče, volíme ty méně hlučné, nabídka je dnes již široká, a vybere si jistě každý. Druhou oblastí je vybavený mobiliář kuchyně. Pro její praktické fungování je důležité vnitřní obsah a uspořádání skříněk kuchyňské linky, tedy to, co není na první pohled vidět. Dříve běžné policové skříňky jsou v kuchyních alespoň částečně nahrazovány zásuvkami či oboustrannými výsuvnými kontejnery, které mají jedno společné – jsou snadno přístupné a přehledné. Samozřejmostí by dnes u všech výsuvných systémů i u dvířek měl být takzvaný tichý doraz, to znamená, že zásuvky, výsuvy i dvířka jsou opatřeny tlumiči, které zajistí tiché a měkké zavírání.

Zásuvky velkoobjemové

Dříve byly běžné pouze menší zásuvky na příbory a drobnější kuchyňské předměty. Dnes jsou obvyklé i takzvané velkoobjemové zásuvky na hrnce, pekáče, talíře a mísy. Tyto zásuvky mají nosnost obvykle několik desítek kilogramů a pojmou velké množství nádobí či potravin. Lze do nich dokoupit praktické přepážky podle rozměru nádobí či podle objemu jednotlivých druhů potravin, případně přepážky univerzální, které je možné roztáhnout a upravit podle rozměru zásuvky i podle uložených předmětů. Na talíře či mísy existují například speciální pořadače, které mohou být kompaktní a mobilní, nebo jsou to pouze kolíky, které zabraňují na bocích talířům či mísám v posuvu. Mezi tyto velkoobjemové zásuvky řadíme i výsuvné spížní skříně, k nimž je přístup z obou stran, a všechny zásoby jsou přehledně uložené a snadno dostupné. Velkou předností moderních zásuvek jsou plnovýsuvy, které umožní otevřít zásuvku celou až do konce, jakýkoli předmět lze tedy vyjmout naprosto bez problémů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zásuvky menší

Zatímco velké zásuvky jsou v kuchyni spíše příjemným komfortem, malé zásuvky na drobnosti jsou přímo nezbytností. Příbory a menší kuchyňské předměty potřebujeme stále, je proto nutné ukládat je přehledně a mít je také co nejlépe při ruce. Menší zásuvky už tedy nebývají v jedné skříňce pod sebou, jejich místo je spíše podél kuchyňské linky vždy pod pracovní deskou. Asi každý zná plastový pořadač na příbory, který se vkládal do zásuvky a více či méně tam pak cestoval. Praktičtější, moderní variantou jsou plastové či nerezové zarážky a vaničky, které je možné vybrat přesně na míru. Lze je mýt v myčce, udržování pořádku v zásuvce je proto snadné. Praktickým doplňkem jsou i dřevěné zásuvkové vložky s vyfrézovanými zářezy na nože nebo na lis na česnek, louskáček, ubrousky a podobně. Běžné už jsou i zásuvky na kořenky, které se prodávají dokonce i s obsahem.

Využité rohy

Rohové skříňky byly ještě donedávna problémovými místy kuchyňských sestav. Dnes již existuje dokonce více variant řešení, která sice nepatří mezi nejlevnější, finanční stránka je však často vyvážena komfortem a plně využitým místem. Rohové mechanismy vybíráme podle toho, kolik místa v rohu máme, a také podle typu skříněk po stranách. Asi nejznámější variantou je karuselové řešení – v rohu jsou na karuselu nasazeny kruhové nebo polokruhové police, jejichž lehkým pootáčením se dostaneme k požadovanému kusu nádobí a snadno ho vyjmeme. Dalším přehledným řešením je dvoudílný patrový systém, jeden díl je připevněn na dvířka skříňky a slouží k ukládání menších a lehčích věcí a druhý se vysune dopředu a slouží i k uložení větších předmětů. Posledním systémem jsou zásuvky, jejichž čelo kopíruje tvar vnitřního rohu linky. Vysouvání je klasické, pokud o takových zásuvkách uvažujeme, je důležité přizpůsobit rozměr zásuvky nádobí, jestliže je to možné. Jinak se může stát, že se nám tam vejde méně kusů, nebo naopak budeme mít příliš mnoho nevyužitého místa.

Chytré doplňky

Častým nepříjemným doprovodným jevem uložených drobných předmětů je jejich posun po zásuvce, zvláště při prudkém otevření. Praktickým pomocníkem je zde protiskluzová fólie. Lze ji použít v nových i ve starších kuchyních, neboť se kupuje jako metráž, každý si tedy může doma vystřihnout odpovídající rozměr. Fólie se jednoduše vloží na dno, není třeba ji lepit ani jinak připevňovat. Snadno se proto nejen čistí, ale v případě potřeby i vyměňuje. Vyrábí se v několika barevných odstínech. Někdy se stane, že nám mezi skříňkami zbývá úzký, zdánlivě zbytečný prostor. Do něj lze zabudovat výsuvnou skříňku, která může sloužit například k přehlednému ukládání čisticích prostředků.

Kam s odpadkovým košem?

Do spodních skříněk kuchyňských sestav je možné zabudovat i systémy odpadkových košů. Obvykle bývají umístěny pod dřezem, jednotlivé koše mohou být upevněny na dvířkách nebo je pro ně vyhrazena celá zásuvka. Praktické jsou vestavěné systémy na tříděný odpad. Koše bývají opatřeny víkem, které se při otevření skříňky automaticky otevře. Ke koši by měl být snadný přístup a měl by se také ze skříňky či zásuvky dobře vyjímat. K třídění odpadu může sloužit jeden koš s vloženými přihrádkami, praktičtější jsou však jednotlivé koše, neboť se s odpadem lépe manipuluje.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com