V jídelně místo plného počtu židlí jich můžeme mít třeba jen polovinu – zbytek zastane rohová nebo rovná lavice. Je to celkem prověřený a praktický kus nábytku, který se v inovovaných podobách objevuje na trhu dlouhá léta.

Vyrábějí je v mnoha obměnách velké společnosti i malé truhlářské firmy na míru podle přání. Vzhled často vychází z opět módního trendu vracejících se 60. a 70. let. Tehdy tady taková rohová měkká lavice byla hitem. Pohodlné polstrované sedáky byly kryté převážně jasně červenou koženkou; souviselo to s dobovou oblibou ostře červených kuchyní a navíc v jiné barvě použitý materiál vypadal neskonale hůře.

ČTĚTE TAKÉ:

V leckteré kuchyni nebo na chatě tyto lavice (vyráběly se ještě dlouho poté) přežily a není se celkem co divit – lavice obklopuje stůl ze dvou stran a vytváří roh, kam se dají složit hromady časopisů i naaranžovat polštáře a její kratší i delší strana skrývají pod sedákem nemalý úložný prostor.

Co se vyrábí dnes?

Nová produkce jídelních lavic vychází z této jejich praktičnosti. Rohová čalouněná kuchyňská lavice s úložným prostorem (barvu a vzor čalounění si lze vybrat až ze 30 typů) se prodává v cenách asi od 9.000 korun výše. I „dřevěnou“ část – lamino – si lze vybrat z několika druhů.

Také je na trhu „poloviční“, nikoliv rohová, ale pouze rovná pro 2 – 3 osoby. Stojí zhruba od 5.000 korun výše. Vybrat si lze také okrouhlou, půlkruhovou lavici speciálně určenou ke kulatému stolu. Tady se však musíme zamyslet nad praktičností a provozem při stolování. Protože se na lavici v jedné řadě sice „naskládá“ až 6 strávníků – ale ti krajní musejí vstávat, když chtějí ti zprostředka odejít. U těchto všech lavic platí, že za dokonalejším designem se musíme vypravit do vyšších cenových hladin.

Celodřevěné lavice z masivu jsou vzhledově čistší, podle barvy dřeva a typu vypracování dodají naší kuchyni nebo jídelně rustikální, severský, nebo naopak jižní šmrnc. Setkáme se s nimi také ve stylových restauracích a hospůdkách, ponejvíce jižního střihu, kde jsou pokryté ležérně poházenými barevnými měkkými polštáři a polštářky. Protože tato lavice ale mívá daleko nižší opěradlo, není tak pohodlná v případě delšího sezení – hodí se ale do zahrady nebo na terasu, kde udělá velkou parádu.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com