Rodiče často zacházejí do dvou extrémů – dávají malým dětem sklo příliš brzy, a to zcela nevhodné. Druhým protipólem je ochranitelský princip, kdy rodiče dítěti příliš dlouho sklo ani neukážou. Když ostatní jeho vrstevníci už pijí z hrníčku, jejich dítě pije stále z lahve, když ostatní přešli dávno ke skleničkám a porcelánovým hrnkům, jejich dítě pije z plastového kelímku, a nevytváří si tak potřebné návyky a dovednosti, neseznámí se s dalšími materiály a nebezpečím z nich plynoucím. Vhodná je střední cesta, kdy je postupně navykáme pít ze skla; nutné ale je vybrat a předložit dítěti to správné sklo.

Z čeho dát dítěti napít a z čeho ne

Dítěti především nedáme nestabilní sklenku z tenkého skla, kde hrozí, že okraj velmi tenké sklenky ukousne. Vhodné jsou stabilní širší tvary, tedy nízký tumbler s těžším dnem. Problém je v tom, že stabilní znamená širší a široký průměr dětská ruka neobejme. Proto jsou vhodné sklenky v jedné části zeštíhlené, zúžené. Dětská ruka by měla při uchopení obejmout více než je poloměr sklenky. Podáme-li dítěti nápoj ve skle, tak také pohlídáme, aby se skleničkou v rukou nechodilo a nepilo za pochodu, natož při běhu.

ČTĚTE TAKÉ:

Záludnost varného skla

Vhodné sklo není vždy ani zcela bezpečně vypadající sklo varné. Je sice silné a bytelné a dítě například neukousne jeho okraj. Ale nesmí se rozbít, tím méně na zahradě v trávě. V tom případě jsou tisíce miniaturních jehliček, které rozbitím vznikly, zcela neviditelné a nedají se nikdy všechny najít. Stačí zcela takový karambol na hladké kuchyňské podlaze. Varné sklo se totiž při rozbití nerozbije na několik kusů, které sebereme, ale zcela se rozdrtí na skoro neviditelné, velmi ostré kousky.

Pozor i na plasty

I zdánlivě bezpečné plasty v sobě mohou skrývat nebezpečí – je třeba například dát pozor na atesty u dětského plastového nádobí, a to i jednobarevného – nejen u toho s pestrobarevnými malůvkami, obtisky a linkami kolem okrajů. U plastů ale trochu nečekaně hrozí i mechanické poškození – nejsou vždy nerozbitné. V případě pádu některé kelímky, například od jogurtu, vytvářejí nebezpečné ostré hrany a dokonce úlomky, které pak v jogurtu nejsou patrné.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com