Vše je nutné si dobře promyslet, protože kuchyně se nejspíše stane jedním z nejdůležitějších míst našeho domova.

Namáhání materiálů

Výběr materiálů je podstatný i z hlediska namáhání, například fólie snášejí teplotu jen asi do 80 °C, některým materiálům včetně masivu vadí také vlhkost, nejvíce trpí materiály v blízkosti horkovzdušné trouby nebo myčky, fólie se začne loupat, masiv praská. Jestliže má zákazník již vybrány některé materiály, měl by je přinést s sebou. Ty je nutné vybírat také s ohledem na tepelné namáhání a bezpečnost.

Když se zákazník například rozhodne pro plynovou varnou desku s trojitým hořákem vzadu, neměla by být u stěny použita plastová těsnicí lišta, protože by se mohla teplem zdeformovat. Měla by být hliníková, ale ta se ne vždy hodí. V takovém případě je pak dobré udělat pracovní desku o něco širší, aby hořák nebyl tak blízko stěny. Do celkové koncepce kuchyně patří také obklad zadní stěny linky. Doby, kdy jsme si mohli vybrat pouze z keramických obkladaček, jsou dávno pryč, dnes lze použít lamino v barvě skříněk, nerezový či hliníkový plech, sklo, umělý či přírodní kámen, dřevo a podobně.

ČTĚTE TAKÉ:

Závazná objednávka

Podle těchto podkladů studio postupně vytváří jednotlivé návrhy linky až do okamžiku, kdy zákazník souhlasí, nebo naopak od spolupráce odstoupí. Až do této chvíle se obvykle nic neplatí, záloha je složena až tehdy, kdy zákazník odsouhlasí návrh kuchyně a kuchyňské studio začne vypracovávat instalační plány na rozvody elektřiny, vody a plynu. Kvalitní kuchyňské studio jezdí prostor zaměřovat, a pak samozřejmě ručí za to, že linka bude mít opravdu požadované rozměry. Jestliže má zákazník velké spodní rohové skříňky, musí pro ně mít průchod do místnosti široký minimálně 72 cm, dodávají se totiž již zaklížené a užším průchodem neprojdou. Jestliže tolik místa není, je nutné na to v kuchyňském studiu upozornit, skříňka je vyrobena jako rozebíratelná a sestaví se na místě.

Co je dobré vědět

Pokud jde o poličky a zásuvky, linku je možné vybavit obvyklým standardem, současné moderní systémy však vycházejí majitelům kuchyní vstříc v mnoha nových oblastech. Do kuchyňských linek lze instalovat zásuvky s plnovýsuvy a vnitřními přepážkami, s tichým dorazem, existují také speciální systémy pro směsný nebo tříděný odpad, linku lze uzpůsobit i podle toho, jestli je zákazník levák, či pravák.

Je možné vybrat nejrůznější typy dřezů, kvalitní dřez by neměl být opomenut ani v případě, že je instalována myčka, neznamená to totiž, že dřez už nebude potřeba. Stále je nutné oplachovat ruce, omývat potraviny, dřez může také zčásti nahradit pracovní plochu, v žádném případě tedy nestačí jen malý dřezík. Je také možné vybrat nejpraktičtější způsob uložení pro malé domácí spotřebiče, jako jsou mixéry, roboty, šlehače, fritovací hrnec a podobně, jde přece o kuchyně na míru. Praktická je mělká skříňka s roletkou, postavená přímo na spodní skříňce, kde jsou spotřebiče snadno přístupné. Důležitá je i výška kuchyně, dobré kuchyňské studio nabídne zákazníkovi nejen výšku skříněk podle jeho vzrůstu, ale také může navrhnout skříňky různě vysoké tak, aby co nejlépe odpovídaly činnosti v daném prostoru.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com