Nejslavnější fólií je rozhodně hliníková fólie známá jako alobal. Provází nás v kuchyni už hezkou řádku let a využíváme ji i v kuchyni zahradní, při grilování a táboření. Ryba v alobalu na dřevěném uhlí je vynikající. Brambory zabalené do alobalu a pečené v popelu také stojí za to. Jenom musíme dbát, aby teplota nebyla příliš vysoká, uprostřed ohně by nevydržel ani alobal a spálil by se.

Smršťovací fólie – průhledná potravinová fólie je také všestranně využitelná. Především se jí dají lehce zmást děti; fólie pro ně dělá jídlo efektnější. Zkuste tutéž housku zabalit do papírového sáčku, bílého ubrousku a průhledné fólie – tu třetí variantu děti doslova zbaští. Vypadá to prostě nejlákavěji.

ČTĚTE TAKÉ:

Tato fólie je také výborným pomocníkem při výrobě různých tvarohových nebo želatinových dortů nebo pudingů. Vyložíme fólií misku nebo pečicí formu a necháme v ní ztuhnout hmotu na různé dorty bez pečení. Fólie je výborná i při rozdělování jednotlivých porcí dortů bez pečení; proložením fólie vzniknou už rovnou jednotlivé porce – tvaruje i odděluje, takže odpadá potom krájení dortu, které je trochu problematické. Fólie také prodlužuje trvanlivost potravin při cestování, chrání před hmyzem a vysycháním.

A ještě jeden trik – pokud nalijeme hotový puding do mísy, za chvíli se na něm vytvoří krusta. Ovšem položíme-li na celý povrch pudingu tuto fólii, vystydne pomaleji a povrch bude naprosto hladký, fólie zabrání vytvoření krusty. Toho se dá využít při výrobě dezertů, kde mícháme puding třeba s tvarohem a kde by nám povrchový škraloup vadil a museli bychom jej zbytečně odstraňovat.

I pečicí papír můžeme považovat za kuchyňskou fólii, která zabraňuje připékání, tmavnutí pečiva a může sloužit i jako forma k pečení.

Další fólie nejsou rovné, ale tvarované. Průhledné pečicí sáčky využijeme na dietní a lahodnou úpravu drůbeže. Do sáčku vsuneme nasolené kuře, uzavřeme přiloženým drátkem a necháme upéct. Ve zvláštní atmosféře uvnitř sáčku, který se ihned v troubě nafoukne a posléze lehce zhnědne, zůstane kuře propečené, s kůrčičkou, ale suché - tuk steče dolů a dá se vylít.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com