Ve dnech, které rychle uplývají, jsme asi sklo brali do rukou častěji než obvykle. Samozřejmě, že i sklenice, číše, podnosy, svícny a další skleněné předměty, které dáváme na slavnostní stůl, mají svoje módní vlny a trendy, ale důležitá je hlavně kvalita. Opravdu není sklo jako sklo, vždyť i proto jsou některé známé, slavné a historicky prověřené značky mnohem dražší než sklo užitkové. Nejde však jen o rozdíly při výrobě skla, o automatickou a ruční práci, ale také o kvalitu materiálu, té taveniny, ze které v rukou mistrů vzniká skleněná krása. Víte například, že když postavíte vedle sebe dvě úplně stejné sklenky vyrobené stejným postupem, ale dvěma různými sklárnami, bude mít víno, nalité do nich, pokaždé jinou barvu?

ČTĚTE TAKÉ:

Čiré i barevné

Čiré sklo je pro nápoje nejvděčnější, i proto se stále drží na špici výroby. Ke klasice se pak přidává moderní design, který hledá nové formy, tvary, možnosti, jak dát vyniknout sklu. Když řekneme moderní, neznamená to ale vždy současný. Jen se podívejte třeba na sklenku, kterou navrhl Adolf Loos: Ano - ten architekt, který mj. navrhl slavnou Müllerovu vilu v pražských Střešovicích. Nepoznáte, že kolekce vznikla v roce 1931, má současný, či spíše nadčasový moderní design, který takový zůstane bez ohledu na přechodné módní vlny... A rakouská značka Lobmeyr ji také stále vyrábí.

Barvy, ty se opravdu na skle objevují hodně podle právě narýsovaných trendů. Proto najdete v současné nabídce třeba různé tóny fialové, od světlounké a narůžovělé až po sytou tmavou, ale i příjemný odstín červené, a jaro už chystá podobné sladké pastely, jaké se používají u porcelánu, a také hodně tmavý tyrkys, různé tóny zelené atp.

Něco z historie

I tendence vracet se nazpět samozřejmě u skla také najdeme, jsou to však většinou jen náznaky a doteky historie. Silné zlacení jinak moderních tvarů, vracející se ozdobné rytí a probarvování, opaleskující vzhled. Je z čeho vybírat, vodítkem by měl být váš porcelán, který bude na stole sklo doplňovat, a celkový charakter a styl vašeho stolu, jídelny, bytu. Pro velká pohoštění se vám ale vždycky nejvíc osvědčí hladké jednoduché sklo, ve kterém vynikne pestrá nabídka vámi nachystaných pochoutek. Ujíždět můžete u váz, dekoračních předmětů a svícnů. Ale i ty by měly se vším ostatním ladit.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com