Předností řezaných květin je bezesporu to, že nám připomínají jaro a léto, i když za okny už třeba řádí podzimní lijavce. Babí léto je poslední šancí, kdy si můžete vyzdobit domácnost vlastními výpěstky. Pokud vlastní zdroje nemáme, pořád je možnost v tržnicích či u zahradníka pořídit květiny za přijatelné ceny.

Méně aranžování

Pevně věřím, že období velmi složitého a vyumělkovaného aranžování květin je bezpečně za námi. Květiny máme přece proto, abychom obdivovali jejich krásu, vzhled, barvu či vůni, a ne jako doplněk různých umělých, dřevěných, všelijak kroucených a trčících nesmyslů… Takzvanému designu úpravy květin proto není dobré podléhat.

ČTĚTE TAKÉ:

Na ranním stole by alespoň malá květina chybět neměla, svědčí jí ale maximální jednoduchost. Proč by neměla chybět? Protože s postupujícím úbytkem světla připomíná slunné dny a má terapeutické účinky… A proč má být jednoduchá? Protože stačí její milá přítomnost na stole, u kterého se nakonec přece jen více soustředíme na to, co je prostřeno k jídlu.

Přírodní materiál a ladění

Mnohem důležitější než složité aranžování je nádoba, kterou použijeme. K venkovské květině se vždy lépe hodí keramika, staré džbány, případně v kontrastu zcela jednoduché moderní sklo. A jestli si přece jen chcete trochu pohrát s úpravou, můžete si z procházky přinést nějaké přírodní materiály – opadanou kůru, pár hezky tvarovaných suchých větviček nebo mech, a pohrát si s nimi.

Na menším stole dobře vypadá sada malých drobných váziček, do kterých umístíme po jednom různé, vzájemně ladící květy. Že se k sobě musí hodit nádobky, je samozřejmé. A pak je tu ještě sympatická móda textilních povlaků, ve kterých můžete květiny pěstovat, nebo slouží jako zajímavý obal pro nádobu na vodu.

Ty z vás, kteří mají raději modernu, jistě zaujmou vázy, které svítí, jsou zlaté, černé, nebo vzhledem připomínají město mrakodrapů. V bytě svoje opodstatnění mít mohou. U stolu však nakonec stejně nejvíc zapůsobí jednoduché tvary nádob, které jsou barevně sladěné s květinami i mezi sebou navzájem a korespondují s nádobím.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com