1. Bazalka

Díky své svěží aromatické vůni a výrazné chuti je tato oblíbená bylina vyhledávaná při přípravě mnoha druhů pokrmů všude na světě. A stejně jako oregano je také neoddělitelnou součástí italské kuchyně.

  • K čemu se hodí: K rajčatům, lilku, do zeleninových salátů, pomazánek, omáček, olejů a octů.
  • Tip: Lístky bazalky přidáváme při přípravě jídla až na konec, jen tak neztratí svou specifickou chuť.
  • Léčebné účinky: Bazalka má velmi silné léčivé účinky. V lidovém léčitelství je používaná při poruchách trávicího traktu a při nadýmání. Její aroma navíc působí na uklidnění a zlepšení nálady.

ČTĚTE TAKÉ:

2. Estragon

Estragon poznáte podle úzkých hladkých lístků. Pro své svěží aroma a jemnou chuť, připomínající anýz, je dnes využíván především ve španělské a francouzské kuchyni.

  • K čemu se hodí: Estragon je ideální jako přísada k dochucení smetanových polévek, omáček, bylinných másel, nádivek či omelet. Hodí se ale rovněž k dušeným masům, rybám a do marinád. Zvýrazní také chuť brokolice, cukety a chřestu.
  • Tip: Připravíte z něj také výtečný estragonový ocet, olej.
  • Léčebné účinky: Povzbuzuje chuť k jídlu a vylepšuje trávení. Některé obsahové složky také působí ke snížení krevního tlaku.

3. Pažitka

Jemně vonící bylina po cibulce a česneku je dnes prakticky nezastupitelná mezi zeleným kořením.

  • K čemu se hodí: Používá se čerstvá do polévek, kde nejen doplňuje svou chutí, ale je i hezkou ozdobou.
  • Tip: Skvěle se hodí k vařené zelenině, bramborám, těstovinám a pomazánkám. Nejlepší je kořenit čerstvou pažitkou, nikdy ji nevaříme!
  • Léčebné účinky: Pažitka je vhodná jako dietní koření, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Příznivě působí také proti střevním parazitům.

4. Tymián

Tato rostlina je vzhledově podobná mateřídoušce, ale ostřejší chutí i vůní připomíná spíše kafr či hřebíček. Dnes je oblíbeným kořením nejen v jižní a východní Evropě.

  • K čemu se hodí: Nejlépe se uplatní při přípravě zvěřiny, k dochucení ryb, drůbeže a mletého masa.
  • Tip: Pro svou pikantní příchuť se tymián přidává také do omáček, paštik i luštěninových polévek. Své zastoupení má také v tradiční české kuchyni, jak u svíčkové, tak rajské.
  • Léčebné účinky: Ideální je při nachlazení, k uvolňování křečí a léčbě revmatismu. Podporuje zažívání a čistí organismus. Známé jsou také jeho dezinfekční účinky především na pleť.

5. Majoránka

Jako léčivou bylinku a koření ji využívali již staří Řekové a Římané. A ani dnes si bez ní mnoho tradičních českých pokrmů nelze vůbec představit.

  • K čemu se hodí: Čerstvě posekaná majoránka se hodí do hotových polévek či omáček. Skvěle se doplňuje také s česnekem.
  • Tip: Je výborná ke skopovému, hovězímu i vepřovému masu. U těžkých jídel zároveň zjemní chuť.
  • Léčebné účinky: Má uklidňující účinky a pomáhá při nespavosti.

6. Rozmarýn

Zelený aromatický keřík na rozdíl od jiných bylin neztrácí svou chuť ani dlouhým vařením. Jeho použití je tudíž velmi pestré a oblíbené v různých světových kuchyních.

  • K čemu se hodí: Nejvíce vynikne v dušených a zapečených pokrmech. Velmi se hodí k pečenému masu, zvláště pak k jehněčímu, telecímu a drůbežímu.
  • Tip: Při grilování se někdy lístky rozmarýnu dávají přímo na uhlí, aby maso nasálo jeho aroma.
  • Léčebné účinky: Již mnoho let je rozmarýn považován za povzbuzující bylinu pomáhající zbavit se melancholie. Můžeme ji používat také do koupelí pro ošetření špatně se hojících ran.

7. Meduňka

Blahodárné účinky má i tato rostlina, která svou svěží vůní připomíná citrón. Proto se stále více stává oblíbenějším kořením k ochucování čajových směsí a ovocných limonád.

  • K čemu se hodí: Do zeleninových i ovocných salátů, tvarohů, sladkých pokrmů.
  • Tip: Aby neztratila své aroma a chuť, nevystavujte meduňku příliš dlouhé tepelné úpravě.
  • Léčebné účinky: O meduňce alchymisté prohlašují, že je hlavní přísadou do elixírů mládí. Pro své meditativní účinky je využívána také při léčbě nespavosti a nervovém podráždění.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com