7 bylinek pro zdraví a krásu

Kuchyně
Zvětšit fotografii

Autor:

Na podzim na nás útočí nejrůznější choroby, je tedy nejvyšší čas opět se poohlížet, jak posílit své zdraví. Nejjednodušší cestou je využití léčebných účinků bylin, které můžeme využít při vaření. Tady je 7 těch nejlepších...

1. Bazalka

Díky své svěží aromatické vůni a výrazné chuti je tato oblíbená bylina vyhledávaná při přípravě mnoha druhů pokrmů všude na světě. A stejně jako oregano je také neoddělitelnou součástí italské kuchyně.

  • K čemu se hodí: K rajčatům, lilku, do zeleninových salátů, pomazánek, omáček, olejů a octů.

  • Tip: Lístky bazalky přidáváme při přípravě jídla až na konec, jen tak neztratí svou specifickou chuť.

  • Léčebné účinky: Bazalka má velmi silné léčivé účinky. V lidovém léčitelství je používaná při poruchách trávicího traktu a při nadýmání. Její aroma navíc působí na uklidnění a zlepšení nálady.

ČTĚTE TAKÉ:

2. Estragon

Estragon poznáte podle úzkých hladkých lístků. Pro své svěží aroma a jemnou chuť, připomínající anýz, je dnes využíván především ve španělské a francouzské kuchyni.

Kuchyně

Autor:

  • K čemu se hodí: Estragon je ideální jako přísada k dochucení smetanových polévek, omáček, bylinných másel, nádivek či omelet. Hodí se ale rovněž k dušeným masům, rybám a do marinád. Zvýrazní také chuť brokolice, cukety a chřestu.

  • Tip: Připravíte z něj také výtečný estragonový ocet, olej.

  • Léčebné účinky: Povzbuzuje chuť k jídlu a vylepšuje trávení. Některé obsahové složky také působí ke snížení krevního tlaku.

3. Pažitka

Jemně vonící bylina po cibulce a česneku je dnes prakticky nezastupitelná mezi zeleným kořením.

  • K čemu se hodí: Používá se čerstvá do polévek, kde nejen doplňuje svou chutí, ale je i hezkou ozdobou.

  • Tip: Skvěle se hodí k vařené zelenině, bramborám, těstovinám a pomazánkám. Nejlepší je kořenit čerstvou pažitkou, nikdy ji nevaříme!

  • Léčebné účinky: Pažitka je vhodná jako dietní koření, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Příznivě působí také proti střevním parazitům.

4. Tymián

Tato rostlina je vzhledově podobná mateřídoušce, ale ostřejší chutí i vůní připomíná spíše kafr či hřebíček. Dnes je oblíbeným kořením nejen v jižní a východní Evropě.

  • K čemu se hodí: Nejlépe se uplatní při přípravě zvěřiny, k dochucení ryb, drůbeže a mletého masa.

  • Tip: Pro svou pikantní příchuť se tymián přidává také do omáček, paštik i luštěninových polévek. Své zastoupení má také v tradiční české kuchyni, jak u svíčkové, tak rajské.

  • Léčebné účinky: Ideální je při nachlazení, k uvolňování křečí a léčbě revmatismu. Podporuje zažívání a čistí organismus. Známé jsou také jeho dezinfekční účinky především na pleť.

Kuchyně

Autor:

5. Majoránka

Jako léčivou bylinku a koření ji využívali již staří Řekové a Římané. A ani dnes si bez ní mnoho tradičních českých pokrmů nelze vůbec představit.

  • K čemu se hodí: Čerstvě posekaná majoránka se hodí do hotových polévek či omáček. Skvěle se doplňuje také s česnekem.

  • Tip: Je výborná ke skopovému, hovězímu i vepřovému masu. U těžkých jídel zároveň zjemní chuť.

  • Léčebné účinky: Má uklidňující účinky a pomáhá při nespavosti.

6. Rozmarýn

Zelený aromatický keřík na rozdíl od jiných bylin neztrácí svou chuť ani dlouhým vařením. Jeho použití je tudíž velmi pestré a oblíbené v různých světových kuchyních.

  • K čemu se hodí: Nejvíce vynikne v dušených a zapečených pokrmech. Velmi se hodí k pečenému masu, zvláště pak k jehněčímu, telecímu a drůbežímu.

  • Tip: Při grilování se někdy lístky rozmarýnu dávají přímo na uhlí, aby maso nasálo jeho aroma.

  • Léčebné účinky: Již mnoho let je rozmarýn považován za povzbuzující bylinu pomáhající zbavit se melancholie. Můžeme ji používat také do koupelí pro ošetření špatně se hojících ran.

7. Meduňka

Blahodárné účinky má i tato rostlina, která svou svěží vůní připomíná citrón. Proto se stále více stává oblíbenějším kořením k ochucování čajových směsí a ovocných limonád.

  • K čemu se hodí: Do zeleninových i ovocných salátů, tvarohů, sladkých pokrmů.

  • Tip: Aby neztratila své aroma a chuť, nevystavujte meduňku příliš dlouhé tepelné úpravě.

  • Léčebné účinky: O meduňce alchymisté prohlašují, že je hlavní přísadou do elixírů mládí. Pro své meditativní účinky je využívána také při léčbě nespavosti a nervovém podráždění.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Může vás zajímat

kuchyněbylinkybylinykuchyň

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Kuchyňská linka, Obložení kachliček, Výroba kuchyňské linky.