Když se podíváte do Gastronauta, zjistíte, že tenhle víkend je tolik zajímavých gastroakcí, že nebudete vědět, kam dřív vyrazit. My vám vybrali asi ty nejzajímavější věci, kde ochutnáte fantastická jídla a pití.

Burčákfest Klimkovice

  • Dne 5. října, před zámkem Klimkovice, Moravskoslezský kraj

Když na burčák, tak do Klimkovic. Nenechte si ujít již 4. ročník tradičního festivalu Burčákfest, kde budete mít možnost ochutnat několik druhů nejlepších burčáků, pestrou nabídku vín a mnoho dalšího. Začíná se v devět ráno a končí… Oficiálně v deset večer. Uvidíme.

Cibulový jarmark

  • Dne 5. října, Hořovice, Středočeský kraj

Nenechte si ujít tradiční cibulový jarmark v Hořovicích. Ročně se tu prodají tisíce cibulových copů a několik tun cibule k uskladnění, a ve více než pěti stech stáncích zakoupíte i průmyslové zboží, domácí potřeby, suvenýry, zahradnické výpěstky, potřeby pro zahrádkáře a mnoho dalšího.

Cukrové slavnosti

  • Dne 5. října, Zámek Loučeň, Středočeský kraj

Veselá a mlsná pocta všemu sladkému uspořádaná na panství, kde se začal vyrábět cukr. Čekají vás soutěže, pohádky a veškerý program bude se sladkostmi v hlavních rolích.

Medovinobraní

  • Dne 5. října, zámek Stránov, Jezerní Vtelno, Středočeský kraj

Když může být vinobraní, tak proč ne medovinobraní? Nenechte si ujít již tradiční oslavy na zámku Stránov, věnované medu a medovině. Těšit se můžete i na bohatý program – vystoupí šermíři, kejklíři, polykač ohně a nebudou chybět ani divadelní představení nebo dobová hudba.

Mistrovství ČR v míchání tataráku

  • Dne 5. října, ABERDEEN ANGUS Steak House, Soběsuky 9, Nepomuk, Plzeňský kraj

Tatarák. Maso. Pořádně vykrvené, pořádně namleté či naškrábané. Tatarák s pepřem, vajíčkem, paprikou… Uvidíme, co kdo do něj dá. Bude tu také ochutnávka tataráků, bude se tu vybírat nejlepší víno k tataráku a bude tu velký farmářský raut. Tomu však odpovídá i cena – 1800 Kč/osobu.

Pivo na Náplavce

  • Od 4. do 5. října, náplavka – Rašínovo nábřeží, Praha

Pivní festival, který byl letos už jednou odplaven povodněmi, připlaval zpátky. Najdete tu 30 malých a mini českých pivovarů, více než 70 pivních speciálů. Ochutnáte i pivovarské limonády – citronády, malinovky, limonády kolového typu, ale i limonády s příchutí bezu, vinných hroznů či s přídavkem chmele.

Valtické vinobraní

  • Od 4. do 5. října, Náměstí Svobody, Vinné sklepy Valtice, Jihomoravský kraj

A na závěr to nejlepší a nejtradičnější – střed všech moravských vín. Valtické vinobraní. Tradičně tu bude krojovaný průvod městem, nakoupíte tu vína, že ho neunesete, bude tu jarmark, taneční zábava a v pátek je i gastrovečer.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com