Osvětlení ostrůvku

Velkoryse navržený ostrůvek osvětluje dvojice skleněných svítidel, která do kuchyně stylově velmi dobře zapadají. Problematický však není jejich vzhled, ale počet: dva drobounké lustříky se nad rozlehlou deskou ztrácejí. Rozhodně by jim pomohlo doplnění třetího stejného svítidla doprostřed. Pokud designér reagoval počtem svítidel na barové židle, nabízí se jako alternativa čtveřice svítidel. Kromě lepšího osvětlení by celek přitahoval zaslouženou pozornost a zvýraznil svou dekorační roli.

Objemná lednice

Ve většině stylových kuchyní s dřevěnými profilovanými dvířky působí extrémně objemná americká lednice nepatřičně. Výjimečně se může objevit v rozlehlých kuchyních, kde je možnost vytvořit pro ni vlastní, stavebně oddělený prostor pohledově chráněný polopříčkou. Lednice by vždy měla být úměrná velikosti kuchyně a zde postačí lednice standardních rozměrů vestavěná do elegantní vysoké skříně, za jejímiž dvířky nalezne dokonale estetický úkryt.

ČTĚTE TAKÉ:

Mozaikový obklad

Drobná pestrá mozaika tvořící za digestoří moderní, jasně vymezený obdélník nepůsobí přesvědčivě. Stylovou kuchyni s tmavými dvířky by lépe doplnil světlý obklad z přírodního kamene, který by ladil s noblesními svítidly a zdůraznil elegantní tón interiéru. Dostupnější verzi reprezentuje klasický keramický obklad v nadčasovém neutrálním odstínu, který by efektně kontrastoval s černohnědým dřevem a současně vytvořil „střední“ tón přirozeně propojující tmavá dvířka se světlou výmalbou.

Barové židle

Tmavé barové židle svým jednoduchým elegantním designem dokonale ladí se stylem kuchyně. Vytknout jim lze pouze příliš tmavý odstín moření, jehož zásluhou se na tmavém pozadí ostrůvku ztrácejí. Jedním z řešení je vyměnit obklad ostrůvku za židlemi za krémový, případně ho opatřit světlejším nátěrem. Druhou možností je výměna židlí za nové se světlou nosnou kostrou např. z běleného dubu, který barevně naváže na odstín výmalby a s ostrůvkem bude zajímavě kontrastovat.

Absence textilu

Navzdory množství přírodního dřeva působí kuchyně poněkud chladně a více než centrum rodinného života připomíná dokonale zařízený kout kuchyňského studia. Hlavní vinu na tom nese absence bytového textilu. Oddělený prostor za barovým pultem by si zasloužil kusový koberec, který by mohl drobným barevným vzorem s výhodou navázat na keramickou mozaiku. Přicházející světlo a výraz rohového okna přirozeně zjemní římská roletka z lehké krémové záclonoviny bez vzoru.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com