Bývala přepychem

Možná si myslíte, že kachlová kamna patří k vybavení našich domácností již od nepaměti. Pravdu máte jen částečně. V průběhu 13. století se u nás začaly objevovat první kusy, ale pouze v bohatých domácnostech, jako byly hrady a zámky šlechticů a panovníka.

Kachle byly v té době velkým luxusem a v běžné domácnosti se topilo otevřeným ohněm. Kamna v té době podléhala módním trendům, a tak máme zachované kousky romantické, renesanční nebo barokní. V běžné domácnosti se vyskytovaly v Čechách až v průběhu 19. století.

Kamna, nebo krbová vložka?

Dnes již klasické kachle rozhodně finančně nedostupnými nejsou. Stojíme spíše před základní volbou, zda si pořídíme kamna opravdu klasická bez krbové vložky, která jsou dražší, ale autentičtější, nebo zda zvolíme kachlové obložení s integrovanou krbovou vložkou.

Tato varianta je levnější a působí moderně. Pro tento případ je lepší poradit se s architektem nebo dodavatelem kamen, jaká varianta bude pro váš domov lepší.

ČTĚTE TAKÉ:

Teplovzdušná vs. akumulační

Hlavní rozdíl mezi kamny s krbovou vložkou a bez ní je ale ve způsobu vyzařování tepla. Z klasických kamen bez vložky se šíří teplo sáláním, čímž je rovnoměrně vytopená celá místnost a jedná se o nejpřirozenější způsob topení, šetrný k lidskému tělu díky vyzařovaným záporným iontům.

Dřevo navíc velice efektivně spalují, nedochází k velkým ztrátám. Kamna s vložkou fungují na bázi ohřevu horkého vzduchu, což může mírně snižovat vlhkost v místnosti. Mají ale také velký výkon, a mohou být použity i pro vyhřívání více místností.

Výhody kachlových kamen

  • dodávají interiéru osobitý útulný ráz
  • jsou vhodné i pro alergiky
  • teplo distribuují do místnosti rovnoměrně
  • kachlíky teplo udrží dlouho, i když už nepřikládáme
  • obsluha není nijak složitá, stačí čas od času do krbu přihodit dřevo, to pak dlouho vydrží
  • široká paleta využití – kachlíky se nerozehřejí na více než 50 stupňů, můžete si proto v klidu u kamen číst nebo nahřívat části těla například při revmatických obtížích
  • zřídit lze i odpočívací lavici u kamen
  • možnost přidání plotny a trouby pro vaření a pečení
  • jednoduchá obsluha, ekologický provoz

Co je třeba vědět?

Pokud se pro kamna rozhodnete, je potřeba pečlivě zvážit výběr firmy (stavět si kamna svépomocí rozhodně nedoporučujeme), která je bude instalovat, protože je na jejich realizaci rozhodně co zkazit.

Počítejte s tím, že instalace průměrně velkých kamen trvá kolem týdne. Cena kvalitních kamen může být až v řádu desítek tisíc – tato investice se ale vrací díky poměrně úspornému topení, taková kamna mohou vydržet celý život.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com