Jak nepřibrat ještě před obědem?

Možná nám nebudete věřit, ale my známe pěknou řádku štíhlých žen, které vařit umí, a dokonce vaří výborně. V jejich repertoáru nechybí ani svíčková. Ale pravda je, že častěji připravují mnohem lehčí jídla.

Jak to tedy udělat, abyste nezanedbávala žaludky členů své rodiny, ale zůstala přitom pěkně štíhlá? Dejte si pozor především na zrádné ochutnávání. Pokrm samozřejmě nelze během přípravy neochutnat.

Není ale nutné dát si preventivní nášup, tedy se najíst ještě předtím, než bude jídlo vlastně hotovo.

Zásada štíhlého vaření

Zásady štíhlého vaření rozdělíme do dvou skupin. Do první skupiny zařadíme ty, které nám pomohou odolat nadměrnému ochutnávání. Než se pustíte do přípravy pokrmů, vezměte si do úst žvýkačku.

Kousky klobásy, sýra, houstiček do polévky a podobných dobrot poputují skutečně tam, kam mají. Když ke konci pokrm ochucujete, dejte si jednu menší lžíci, a ne pět. Používejte zdravé tuky, především rostlinné oleje lisované za studena.

ČTĚTE TAKÉ:

Na stolování záleží

Pokud chcete zůstat štíhlí, záleží samozřejmě na množství a druhu jídla. Velmi důležitým faktorem je ale také stolování. Jíst za chůze, u televize či u monitoru počítače v práci způsobuje, že si jídlo řádně nevychutnáte a nesežvýkáte, a proto máte brzy zase hlad.

Když jíst, tak v klidu a pořádně. Tohle pravidlo ctily už naše babičky... Tady jsou tedy zásady štíhlého stolování:

  • Před jídlem se nejprve napijte.
  • Jezte v klidu a také očima.
  • Pokrmy pěkně naservírujte a v pohodě vychutnávejte.
  • Každé sousto důkladně rozžvýkejte.
  • Nepřidávejte si, i když vám jídlo sebevíc chutná.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com