Materiál a velikost

Pořizujete-li si nový šejkr, jistě zaznamenáte, že jeho ceny se pohybují od zhruba 70 až do 700 Kč. Cenu přitom určuje zejména použitý materiál a objem šejkru.

Nejlevnější typy bývají plastové s objemem do 0,5 litru. Kupujete-li „jen“ plastový typ, dejte pozor alespoň na to, aby šejkr byl šroubovací. Jinak z něj mohou tekutiny při šejkrování vytékat.

Sehnat lze také skleněné typy. U nich je výhodou možnost snadného sledování množství tekutiny pomocí vodoznaku. Sklo je ale poměrně těžké a nepraktické, hrozí rozbití.

Nejvíce tedy doporučujeme dražší nerezové typy. Nejsou sice průhledné, ale mají dlouhou životnost. Zvolit si navíc můžete i větší typy kolem 0,6 litru.Volit si lze matný nebo lesklý nerez.

ČTĚTE TAKÉ:

Barmanské sady

Také barmanské sady se vyrábějí v různých složeních a cenových relacích. Pro amatéry lze ale pěknou sadu sehnat již kolem tisícovky – hodí se také jako velice pěkný dárek. Nejčastější provedení je také z nerez oceli.

Součástí balení by určitě mimo šejkru měly být také kleště na led, eventuálně též nádoba na led. Další nutností je odměrka na štamprle. Hodí se také sítko na koktejly neboli tzv. cocktail strainer.

Vyplatí se koupit větší?

O něco větší barmanské sady koupíme asi za 1500 Kč. Tyto typy se ale od menších moc neodlišují – většinou je hlavní rozdíl zejména v tom, že větší sady mívají také stojánek nebo jiný způsob společného ukotvení všech součástí sady.

Celý set je většinou propracovanější a má většinou také svůj dekorativní účel – může být umístěn na stole nebo na lince. Nevýhodou je tedy nemožnost přenášení těchto sad. Kleště na led i další pomůcky jsou většinou masivnější. Součástí bývají také lžičky a další rozličná míchátka.

Výbava pro profíka

Pokud trváte na opravdu profesionální výbavě nebo pořizujete dražší dárek, pak vaší pozornosti doporučujeme různé barmanské kufry. Ty se pohybují většinou ve vyšší cenové relaci, lze ale sehnat i obyčejnější typy asi za 1700 Kč. Většinou bývají barevně sladěné a obsahují skutečně vše potřebné pro profesionální výrobu různých drinků.

Takové kufry jsou praktické pro přenášení na různé party. Obsahem kufru většinou bývá zhruba 16 až 20 různých pomůcek, základem stále zůstává kvalitní šejkr.

Součástí takové sady bývá dále drtítko na led, různé nožíky (s vidličkou, očkem...) a kulatá dlabátka o různých průměrech. Další samozřejmostí jsou odměrky, koktejlové sklenice, kleště na led a koktejlová sítka, nechybí ani různé druhy otvíráků. Praktické jsou také lopatky na led, i když zabírají hodně místa.

Pro barmany s estetickým cítěním obsahují takové sady vykrajovátka v různých tvarech, díky kterým se hotové drinky mohou dozdobit. Součástí sady mohou být také praktické barové podložky.

Vybírat je možné z různých barev od růžové a oranžové po modrou nebo zelenou. Samozřejmostí u barmanských pomůcek jsou metalické úpravy materiálů. Pokud ale máte zájem o opravdu profesionální výbavu, budete si muset připlatit o něco více.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com