Na drobnosti a ochucovadla by měla být vyčleněna hluboká zásuvka u sporáku.

Praktická je i výsuvná skříňka na lahve.

Nevšední, ale praktické řešení: odkapávač v horní skříňce přímo nad dřezem, kde si nádobí díky spodní mřížce v klidu osychá.

V kuchyni je nezbytné mít dřez s odkapávačem, přípravnou pracovní plochu, varné centrum s volnou plochou po obou stranách. To je základní schéma pracovní plochy.

Oblíbené jsou výsuvné vestavěné odsavače – nenápadné, dostatečně výkonné, vybavené kovovými tukovými filtry. Ocení je hlavně vysocí lidé, kterým by klasické digestoře mohly při vaření jen překážet.

ČTĚTE TAKÉ:

Při vaření totiž není čas ani energie na zbytečné pohyby. Věci, které používáte nejčastěji jako třeba nože, naběračku, obracečku, byste proto měli mít umístěné na závěsné liště nebo přímo nad linkou.

Čestné místo by také měly dostat vaše oblíbené spotřebiče či ingredience. Na takové se třeba ideálně hodí nika v rohu, která může být i zakryta.

Vzdušný dojem ještě umocní dvě skříňky s prosklenými dvířky se zabudovaným osvětlením, které kuchyni večer útulně ozvláštňuje, a navíc na své vybavení lépe vidíte.

Výška pracovní desky: ať vám v kuchyňském studiu říkají cokoliv, trvejte na 90 cm. Opravdu drobné hospodyně můžou slevit, ale maximálně 5 cm. Pokud vaříte často a chcete být trendy, zvolte nestejné výšky jednotlivých pracovních zón.

Nejvýše položená by měla být deska u dřezu. Záda při mytí nádobí netrpí, když si na dno dřezu můžete volně položit dlaně. Níž (ve zmíněných 90 cm) by měla být umístěna přípravná pracovní plocha. Nejníže má plápolat oheň na sporáku, a to z jednoduchého důvodu – abyste do hrnců viděli a mohli pohodlně míchat, nabírat, obracet atd.

Hloubka pracovní desky bývá většinou 60 cm, ale šikovnější je 80 cm. Kvůli všem těm varným konvicím, kávovarům, toustovačům, mixérům a podobně, které je třeba mít neustále po ruce. A protože je také potřebujete někde zapojit, nezapomeňte na dostatečný počet zásuvek nebo na multifunkční kanály.

Kritickým místem kuchyňských sestav jsou rohové skříňky. Skončí tam obvykle předměty, které se berou do ruky tak jednou do roka – je totiž prakticky nemožné vyjmout je, aniž byste utržili bouli na hlavě. Zvolte otočné nebo výsuvné prvky ze dřeva či drátěných roštů, umožňují využít rohy do posledního centimetru.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com