Hranice mezi plevelem a zeleninou je velmi neostrá. Záleží na nás, jestli chceme něco nového ochutnat, nebo si jen tak zaexperimentovat. Vždyť většina šlechtěných zeleninek přišla do skleníků z lesů a úvozů.

Miluje škaredá místa

Česnáček lékařský je poměrně nenápadný. To proto, že nemá žádné výrazné květy. Raší nicméně již brzy zjara a ze záhonků jej dostaneme poměrně snadno. Mladé rostlinky se lačně tlačí ke slunci, takže se dají dobře vytrhnout a zlikvidovat. Většinou si ani nevšimneme, že nám pod rukama uniká něco zajímavého. Česnáček má docela rád teplejší podnebí a hlubší půdy – proto se mu na záhonech daří. Jeho přírodním stanovištěm jsou mírně zastíněné okraje listnatých lesů.

ČTĚTE TAKÉ:

Jemná chuť mladých lístků

Rostlina má srdčité lístky, které velmi rychle stárnou a přestávají být pro kuchyň zajímavé. Je tedy třeba se vrhnout na lístky mladé, které mají jemnou strukturu. Česnáček se česky jmenuje lékařský, protože má blahodárné čisticí účinky, ale anglický triviální název mustard garlic neboli hořčičný česnek je mnohem výstižnější. Tyto dvě chuti v něm můžeme totiž snadno vysledovat. Chuť je totiž směsí česnekových tónů na podkladu hořčice. Však také rostlina patří do stejné čeledi jako hořčice, tedy do čeledi brukvovitých. Některé návody dokonce radí vyrobit drcením semen odkvetlých rostlin hořčici. Je to náročné a nepraktické, ale pokud máte chuť k pokusům s hmoždířem, proč ne.

Ne každý list je špenát

Mnoho kuchařských návodů, jak zacházet s divokou zeleninou nebo vůbec s divoce rostoucími rostlinami, udává, že skoro každý list se může zpracovat jako špenát. Není to pravda a je tomu spíš naopak. Většina zelených listů je v úpravě na špenát nedobrá. Česnáček není výjimkou, je třeba používat jej jako koření. Jednoduchým příkladem jeho použití je zacházení jako s pažitkou. Zkrátka všude, kam byste dali šnytlík, můžete nasekat stejné množství česnáčku. Oživí mdlé ledové saláty z hypermarketů, dodá chuť bílým grilovacím dipům na bázi kyselé smetany nebo tvarohu, které dokáže taky hezky ozdobit, a můžete ho přihodit i do krémové polévky z brokolice nebo květáku.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com