Nezapomeňte na pití!

U menších dětí to je jednoduché, protože svačinu dostávají ve školce. Horší je to však u školáků, kterým by dopolední občerstvení měli připravit rodiče. Pokud se chystáte obdarovat svého „budulínka“ nějakou tou svačinkou, nezapomeňte na pití. Odborníci totiž upozorňují na to, že nedostatek tekutin vede k poklesu pozornosti při vyučování, k pocitům únavy a ve vážných případech i k narušení metabolismu dítěte. Takže součástí svačiny by měla být i láhev (alespoň 250 ml) s pitím. Ideálním „zavlažovadlem“ je mírně oslazený ovocný či bylinný čaj nebo přírodní šťáva. Pozor! Vyhněte se pokušení dát dítěti mléko! Tento bělostný nápoj je totiž obecně považován za potravinu, nikoliv za prostředek k utišení žízně. Nevhodná jsou také „pitíčka“, která jsou plná konzervačních látek a sladidel.

ČTĚTE TAKÉ:

Školákům v lavici stačí málo...

Svačina pro vašeho školáka by měla být uzpůsobena jeho konstituci a námaze. Pokud vaše dítko bude celé dopoledne sedět v učebně a naslouchat, jeho občerstvení by mělo mít spíše charakter lehčího pokrmu. Vhodné je například omyté ovoce, zelenina (mrkev, rajče, okurka, paprika, kedlubna atd.), případně i plátek tvrdého sýra nebo kousek celozrnné housky.

Při sportu je potřeba dodat více energie

Sytější dopolední menu si zaslouží ti, kteří mají větší výdej energie, například děti, které chodí na sportovní školu nebo jdou v rámci výuky plavat či běhat. Těm bystě měli dát kromě bohaté ovocné či zeleninové nadílky i sendvič s tvarohovou či tofu pomazánkou nebo obloženou žemli s máslem a plátkem tofu či tvrdého sýra.

Nedávejte dětem peníze

Určitě se však vyhněte pohodlnému řešení dát dítěti peníze, aby si svačinu pořídilo samo. Většina malých strávníků má totiž o svém dopoledním občerstvení zcela jinou představu. Daleko více než hodnotné jídlo je lákají sladkosti jako zmrzlina, čokoláda a Coca-Cola nebo různé fastfoodové lahůdky. Obojí, jak cukr, tak i tuk, vašemu malému strávníkovi moc nepřidají a při pravidelné návštěvě cukráren či rychlého občerstvení hrozí obezita.

Odpolední svačinka, která představuje stravovací mezistupeň mezi obědem a večeří, je v podobném duchu jako dopolední. Hodně dětí si ji však už dopřává doma, proto pokud jste déle v práci, nezapomeňte svému potomkovi připravit do termosky čaj s medem a tmavý sendvič s pomazánkou.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com