Město Nice nabízí to nejlepší z italské a francouzské kuchyně. Město se v různých historických etapách stávalo součástí jedné či druhé země. Je známo, že obě kuchyně jsou vyhlášené vynikajícími jídly. Hodně z nich se hodí na léto, ale niceská gastronomie má i dobroty vhodné do chladnějšího počasí.

Podzimní přebytky cibule

Jestli vám přebývá po podzimní sklizni cibule, vyzkoušejte Pissaladière, je to jedno z emblematických jídel Nice, slavného města na Azurovém pobřeží. Výše jmenovaný niceský cibulový koláč je variací na italskou pizzu, ale místo rajčat se na něj dává především cibule. Vysvětlení je jednoduché: za Nice se poměrně prudce zvedají kopce, takže tu není moc místa pro rajčatové plantáže. Protože Nice leží u moře a dodnes má krásný starý přístav, tak je jasné, že koláč bude obsahovat něco z ryb. A konečně jsou zde vynikající olivy – Olive de Nice, které získaly před více než deseti lety prestižní označení AOC.

ČTĚTE TAKÉ:

Proč zrovna Pissaladière

Název slaného koláče má zajímavou etymologii. Slovo Pissaladière se poprvé v niceském dialektu objevilo jako pissaladiero – to zde ještě doznívá italština, protože Nice se stalo definitivně součástí Francie v roce 1860. Nebudeme vás napínat – peis znamenalo v provensálštině ryba a salar je výraz pro solit. Název celého jídla je jednoduše odvozen z názvu konzerv se sardelemi – pissala. Tento slaný koláč tedy nemá lingvisticky vůbec nic společného s pizzou, ačkoli to na první poslech i pohled tak vypadá.

Jak se dělá

Nejlepší by bylo, abyste si Pissaladière jeli ochutnat přímo do Nice, ale koláč si můžete zkusit i doma.

Není to příliš náročné, jen to chce trochu trpělivosti a času. Základem je jednoduchá placka jako na pizzu. Triky jsou v té cibuli – musí jí být docela hodně, na klasickou kulatou koláčovou formu se udává jedno kilo. Cibule se musí nakrájet na tenké plátky (žádné kostičky!) a dlouho nechat karamelizovat. Obvykle se s touto částí receptu začíná ve stejné chvíli, jako se dává kynout těsto. V Nice dělají Pissaladière nejrůznějších tvarů a mnohé připomínají naše mřížkové koláče. Ty mřížky jsou tvořeny sardelkami narovnanými hezky kolmo na sebe a ve středu těchto čtverečků spočívají černé olivy. To jídlo vypadá poněkud nezvykle, ale je vynikající.

Staré město Nice

Křivolaké uličky starého Nice jsou plné malebných hospod s dřevěnými lavicemi nebo restaurací s bílými ubrusy a Pissaladière mají snad všude, včetně bufetů. Dalším inspirativním jídlem do chladnějšího počasí je plněná zelenina pečená v troubě. Město, které je symbolem věčně modré oblohy, má i své krátké dny, trochu šedé dny. Ty za pár týdnů prozáří adventní trhy. Už teď můžete myslet na cestu. Dá se tam doletět přímo z Prahy a let trvá necelé dvě hodiny.