Později se stal sokl i funkční součástí kuchyňské linky, čela bývala otevírací a místo pod linkou sloužilo jako odkládací prostor. Takové linky přivítali především majitelé panelákových bytů, kde odkládacích míst bylo velmi málo. Ovšem zdaleka nešlo o řešení estetické, čílka příliš nedržela a padala při nejméně vhodných příležitostech. Dnes už naštěstí není kuchyně trpěnou místností bytu a její vybavení včetně kuchyňského nábytku došlo velkých změn. Podstava kuchyňské linky může být nyní záležitostí i praktickou nebo pouze designovou, záleží na našem přání či představě. A volit můžeme jak sokl, tak nožky, případně obojí vhodně zkombinovat. Materiál a barva soklu či nožek mohou doplnit kuchyňská dvířka, případně s nimi být v zajímavém kontrastu.

ČTĚTE TAKÉ:

Sokl moderně

Běžný sokl je obvykle vysoký od deseti do patnácti centimetrů, výška se mění podle celkového umístění pracovní plochy. Je nutné ho zapustit o pět až sedm centimetrů za přední hranu dvířek spodních skříněk, aby bylo možné u ní pohodlně stát, aniž bychom do soklu kopali. Nejčastěji bývá ze stejného materiálu, jako je korpus kuchyně, možností je však více. Efektním řešením je sokl z okopného nerezového plechu, běžně používaného například na obklad spodní části vstupních dveří. Plech působí dobře zvláště při vybavení kuchyně nerezovými spotřebiči a dalšími doplňky. Může být zhotoven také ze stejného materiálu, jako je pracovní deska, případně z materiálů a v obdobných barvách, jako jsou dvířka linky. Zajímavě působí i zvýšený sokl. Díky moderním mechanismům lze vybavit přední čela soklu závěsy, které nám zajistí snadnou manipulaci s nimi, a místo pod linkou bude možné využít jako odkládací prostor. Zajímavou variantou mohou být zásuvky, do nichž lze přehledně ukládat i drobnější předměty a snáze se v nich udržuje pořádek.

Kuchyně na nožkách

Stále častější podstavou kuchyňského nábytku jsou dnes nožky. Mohou to být kovové hranoly, válce či kónické kužely se stavitelnou výškou, u rustikálních kuchyní či linek z přírodních materiálů to bývají soustružené dřevěné nohy nebo nohy ze silnějších či slabších dřevěných hranolů. Doplňkovým materiálem zde může být i plast. Barvám a tvarům se meze nekladou. Mohou být ve stejné barevnosti jako celá kuchyně, případně její části, například dvířka nebo police, jestliže máme skříňky otevřené. Ani nožky nejsou jen ryze estetickou záležitostí, výhodnou volbou jsou v případě, kdy se v kuchyni rozhodneme pro podlahové vytápění, a sokl by zakryl poměrně velkou část vytápěné plochy. Pravdou také je, že se pod linkou snáze udržuje pořádek. Dobře promyslíme i výběr a umístění spotřebičů. Jestliže se rozhodneme pro nožky, bude vhodnější pořídit spotřebiče samostatně stojící, u nichž nemusíme vymýšlet vhodné zabudování.

Sokl, nožky nebo podnož

Kuchyňské skříňky lze zavěsit i na takzvanou podnož, tedy dlouhý dřevěný či kovový hranol, umístěný několik centimetrů nad podlahou a na několika místech podepřený nohami ze stejného materiálu. Na něm jsou posazeny spodní skříňky. Celek vypadá vzdušně a moderně, možnou komplikací je opět zabudování kuchyňských spotřebičů. V kuchyni lze všechny varianty podkladů skříněk kombinovat, policové skříňky mohou stát na nožkách, klasické s dvířky na soklu, ale konečný výsledek vždy závisí na našem vkusu a rozhodnutí.

Thinkstockphotos.com