Nejrozšířenější lamino

Kuchyňský nábytek musí být perfektní nejen z ergonomického hlediska, ale i po stránce estetické by měl odpovídat našemu vkusu. Velmi důležitá je i jeho kvalita, neboť je často vystaven nepříznivým vlivům vysoké vlhkosti a proměnlivých teplot, i často používané zásuvky a dvířka by měly takové zacházení vydržet. Nabídka je velmi široká, vybírat můžeme podle materiálů, barev, provedení a v neposlední řadě i podle ceny.

Mezi nejlevnější materiály patří lamino. Standardně se z něj vyrábí korpusy linek, u laciného kuchyňského nábytku jsou z lamina i dvířka a čela zásuvek. Základem je dřevotřísková deska, na níž je nalisována fólie. Lamino se prodává v nejrůznějších barevných dezénech, ale i v mnoha imitacích dřeva. Povrch bývá hladký, ve struktuře dřeva, kůže a podobně. Hrany jsou začištěny nalepenou páskou ve stejné či odlišné barvě, jako je deska, kvalitnějším zakončením jsou ABS hrany. Lamino je pevné, ale současně křehké, což je třeba brát v úvahu při jeho zpracování, obecně také špatně odolává vodě a páře, přičemž nejvíce trpí právě hrany. I když jde o velmi levný materiál, kuchyně může působit moderně a zajímavě, jestliže jej například zkombinujeme s masivem a opatříme kvalitním kováním.

ČTĚTE TAKÉ:

Kvalitní MDF desky

MDF desky jsou v současné době nejpoužívanějším materiálem pro čelní plochy nábytku. Jde o dřevovláknité velmi hustě lisované desky, jsou proto odolnější než masiv, který se do kuchyně kvůli určité tvarové nestálosti příliš nehodí. Velkou předností MDF desek je variabilita úpravy povrchu frézováním a broušením, povrch desky může nést různé úpravy a vzory. Je možné je mořit, dýhovat či lakovat, případně se po vyfrézování ve vakuových lisech potahují fóliemi v nejrůznějších dezénech, nejžádanějším je v současnosti vysoký lesk. Jsou odolnější než lamino, nicméně ani ony nemají rády dlouhodobé působení vody či páry. Kvalitní, i když cenově náročné jsou tvarovatelné MDF desky.

Odolná a hezká fólie

Nosným materiálem pro foliovaná dvířka jsou MDF desky, které jsou nejdříve vyfrézovány podle požadavků odběratele, pak jsou po obou plochách ve vakuovém lisu opatřeny za pomoci podtlaku a teploty fólií. Mezi nejoblíbenější dekory patří imitace dřevin, velmi dobře působí také barevné fólie lakované. Zajímavý, ale náročnější na údržbu je povrch s jemnými póry. Foliovaná dvířka jsou velmi praktická, snadno se udržují a mají dlouhou životnost.

Luxusní dýha

Mezi luxusní materiály pro povrchovou úpravu dvířek patří dýha, která umožňuje použít také v kuchyni přírodní materiál, i když pouze v povrchové úpravě. Základem dýhovaných materiálů bývají dřevotřískové, překližkové či MDF desky, na něž se lepí krájené či loupané dýhy z kvalitních tuzemských dřevin – zde jde nejčastěji o dub, javor, buk a ovocné dřeviny, stále oblíbenější, i když dražší, jsou luxusní dýhy z exotických dřevin, případně dýhy kořenicové. Dýhu lze použít také jako výplň kazet či rámů dvířek, velmi pracné, ale krásné jsou intarzie. Dokonalý vzhled dvířek zdůrazní správně vybraná lazura, která podtrhne přirozenou texturu dřeva. Hrany dýhovaných desek jsou opatřeny dýhovou páskou nebo nákližkami, které lze ještě dále povrchově upravit.

Lakovaná dvířka

Lakovaná dvířka lze zařadit také do luxusnější třídy materiálů. Na předem upravené MDF desky se nanáší v několika vrstvách pigmentovaný lak, jednotlivé vrstvy se po jeho zatvrdnutí zbrousí, čímž je dosaženo vysoké kvality povrchu. Konečná úprava je buď matová, nebo lesklá. Opticky příjemnější a také snáze udržovatelná je lesklá varianta, lze kombinovat také různé barvy v lesklé a matné úpravě.

Žádaný masiv

Jak už bylo řečeno, masivní dřevo není nejvhodnějším materiálem pro výrobu kuchyňského nábytku, klasické dřevo však lze nahradit spárovkou, což jsou plošně na spáru lepené menší kousky dřeva – pak jde o spárovku špalíčkovou, nebo prkna - spárovku průběžnou. Lepením jsou na minimum omezeny deformace dřeva, materiál je tvarově stálý a dobře odolává i náročnému kuchyňskému prostředí. Dalším masivním vrstveným materiálem s výbornými vlastnostmi je biodeska. Jde o třívrstvý lepený materiál, jehož předností je vzhled masivního dřeva, ovšem při nesrovnatelně lepší kvalitě. Biodesky lze frézovat, brousit, mořit, lakovat, případně natírat olejem či voskem.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com