Je to velmi zdravé, a pokud sušená jablka či hrušky kupujeme, víme, že také ne úplně levné. Proto připravíme troubu anebo koupíme sušičku ovoce a můžeme začít sušit ve velkém.

Sušené ovoce má a vždycky mělo všestranné použití; dnes ponejvíce doplňuje cereálie v suchých směsích, potřebovat je ale budeme nakrájené také při pečení vánoček, chlebíčků a štól. Rozemleté sušené hrušky se nazývají pracharanda a použijeme ji k plnění koláčů a buchet nebo třeba na posypání škubánků či ovesné kaše. Nejlepší ze všeho ale je jen tak křížaly žvýkat a zapíjet je třeba jablkovým čajem se skořicí. Protože křížaly jsou výživné a dodávají rychle energii, a přitom mají zanedbatelnou váhu, hodí se je přibalit do batohu na každý výlet. Jinak sušené hrušky a jablíčka uchováváme vždy v suchu – dáme je do uzavřených dóz nebo vzduchotěsných fólií.

ČTĚTE TAKÉ:

Křížaly z trouby

Sušit ovoce můžeme v elektrické troubě; plynovou používat nebudeme, protože se v ní vyvíjejí vodní páry, které by sušící se plátky ovoce zase znovu zvlhčovaly.

Před sušením v troubě ovoce očistíme a nakrájíme na rovnoměrné plátky, které naklademe na plech pokrytý pečicím papírem. Sušíme zvolna v troubě s pootevřenými dvířky, nejprve při asi 50-60 °C. Když se část vody odpaří a plátky ovoce zaschnou, zvýšíme teplotu na 70 °C. Otočíme ovoce a dosušíme zase při 50 °C, až plátky budou suché tak, že přestanou být pružné.

Ovoce ze sušičky

Elektrické stolní sušičky kromě sušení ovoce všeho druhu využijeme také navíc i k sušení zeleniny a hub. Sušička ovoce, zeleninu nebo houby správným způsobem usuší, ale nepřesuší (ovoce by nemělo být po usušení úplně tvrdé) a hlídá za nás i teplotu a čas, což v případě trouby musíme dělat sami. Kulaté patrové sušičky mají většinou pět sušicích plat nad sebou a ve své spodní části topnou spirálu. Teplo, které se vyvíjí, je potom rozdělováno mezi jednotlivá patra malým ventilátorem.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com