“Strakatá“ dlažba

Dlažba ze šestibokých dlaždic se pravidelným rastrem spár snaží vnést do rozlehlého prostoru drobnější měřítko. Volba barevnosti ale nebyla ideální: zvolené odstíny spolu příliš neladí, působí smutně a bílá s černou příliš tvrdě kontrastuje. Petrolejová vytváří s hnědou značně nesourodý pár, kterému chybí šmrnc i sebejistota. V kombinaci s „lesem“ nohou barových židlí vzniká dojem barevného i materiálového chaosu. Na podlaze by se určitě lépe vyjímala jednobarevná dlažba.

ČTĚTE TAKÉ:

Režné zdivo

Hrubá struktura, barevné nuance a přirozená patina jsou hlavními devizami režného zdiva, jimž vděčí za svou trvalou a neutuchající oblibu. Očištěné původní cihly dodávají interiéru lehce industriální atmosféru a silný výtvarný náboj. Zde je však režného zdiva příliš a navíc bylo na čelní stěně devalvováno petrolejově modrým nátěrem. Stěna s okny měla zůstat skrytá pod bílou omítkou, která by minimalizovala kontrasty a nechala vyniknout přirozenému půvabu režného zdiva na čelní stěně.

Závěsné lustry

Plechové širmy závěsných lustrů skvěle dokreslují zvolený, lehce industriální styl, je jich však v interiéru zbytečně mnoho. Ačkoliv designér svítidla v různých zónách odlišil barvou i velikostí, sedm závěsných kabelů prostoru nesvědčí. Lépe by vyznělo odlišné osvětlení pro obě zóny - pracovní deska osvětlená výkonnými halogeny v sádrokartonovém podhledu nebo nástěnnými lampami s nastavitelnými rameny by nechala vyniknout čtveřici lustrů nad ostrůvkem.

Absence bílé

Kromě stropu, porcelánového dřezu a několika dlaždic není v tomto interiéru bílého nic, a to je také hlavní důvod, proč celek působí tmavě, smutně až ponuře. Převaha sytých tmavých barev v kombinaci s množstvím chladného nerezu optimistický interiér zkrátka nevykouzlí! Velmi by pomohl bílý nátěr jedné z cihlových stěn, který by prostor doslova rozsvítil. Také jednobarevná podlaha ze světle šedých dlaždic by roztěkaný interiér pocitově zklidnila a výrazně prosvětlila.

Nedostatek dřeva

Podobně jako tmavý interiér rozsvítí nadčasově krásná bílá, industriální výraz a chlad nerezového plechu proteplí a vyváží přírodní dřevo. Škoda jen, že ho designér omezil pouze na pracovní desku a barové židle u ostrůvku. Podlaze by slušela poctivá prkna v přírodním vzhledu, od kterého by se dobře odrážely barové židličky opatřené černým nátěrem. Vybělená prkna by interiér intenzivně prosvětlila a změkčila jeho výsledný výraz, zatímco prkna tónovaná hnědým mořidlem interiér zútulní.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com