Je to zřejmě „nejalpštější“ údolí. Je vzrušující a krásné, ať jste milovníci přírody, kultury, nebo jídla. Údolí Valle d´Aosta se totiž dotýká tří „nej“ evropských zemí: nejelegantnější Francie, nejveselejší Itálie a nejpreciznějšího Švýcarska. Na hranicích s prvně jmenovanou zemí leží nejvyšší hora Evropy – Mont Blanc, na druhé straně, na hranicích se Švýcarskem zase ční Matterhorn, nejkrásnější evropská hora. Údolí je sevřeno z jedné strany pohořím Monte Rosa a na druhé straně Gran Paradiso – nejvyhledávanějšími horolezeckými destinacemi.

Do údolí hlídaného tak vysokými a neprostupnými horami se dříve lidé dostávali dost obtížně. Dnes tu jsou dva moderní tunely, které cestu výrazně zjednodušují – tunel pod Mont Blancem a tunel pod průsmykem Velkého svatého Bernarda. Údolí si ale i tak zachovává svou majestátní a nedobytnou tajemnost.

ČTĚTE TAKÉ:

Do měděných dolů za sýrem

Nejznámější delikatesou tohoto regionu jsou především dva sýry, které mají značku A.O.P. – Chráněné označení původu. Fontina se dělá z plnotučného kravského mléka. Jedna z jeho výroben leží v údolí Velkého svatého Bernarda. Kola, o váze průměrně deset kilo, tam zrají v opuštěných měděných dolech. Výrobnu je možné navštívit. Druhý sýr se jmenuje Fromadzo. Bochníčky zrající pod šedou plísní jsou jemné nebo polopikantní podle svého stáří.

Dalšími zajímavými delikatesami údolí Valle d´Aosta jsou sušená masa, šunky a uzeniny. Letmý pohled do této gastronomické kapitoly je zrcadlem regionu. Motsetta je sušené maso z kamzíků nebo kozorohů, tedy z hor. Salámy či spíše jitrnice zvané „boudin“ jsou s červenou řepou, kterou se dříve maskovaly brambory, jimiž se maso nastavovalo nebo šidilo, tedy chudí filutové. A mezitím je vynikající suchá šunka a špek, jedno ze severní strany Alp a druhé z jihu.

Kdo má rád polentu, tak by tady neměl váhat, umějí to tu s ní bravurně. Vaří se tu také nejrůznější polévky a v dezertech se objevují kaštany a také med z horských luk. Ten se tu dělá dokonce azalkový.

Na lyže od římského divadla

Lyžařských areálů je ve Valle d´Aosta přes dvacet. Za zvláštní pozornost stojí ten, který je přímo nad městem Aosta. Lyžařská oblast Pila má 70 kilometrů sjezdovek, které začínají v nadmořské výšce 1800 metrů. Tam se dostanete kabinovou lanovkou za sedmnáct minut přímo z města. Cesta nahoru je krásná nejen pro tento kontrast. Aosta byla založena v roce 25 př. n. l. jako Augusta Praetoria. Římských památek je tu dodnes hodně. Na horní stanici je sníh a nad vámi další kopce, kde se dá lyžovat či snowboardovat. Je tady vidět do daleka na ty dvě nejmajestátnější evropské hory.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com; foto: Valle d´Aosta