Ožehavé kuchyňské otázky

Pokud se do realizace kuchyně společně pustí dva lidé, nejčastěji partneři, mohou se jejich představy o nové kuchyni velmi lišit. A mohou se u toho také pěkně pohádat. Mezi nejožehavější otázky patří:

  1. Pořídíme si jídelní kout, nebo pouze barový pult se židličkami?
  2. V jakém stylu si naši kuchyni zařídíme?
  3. Jakou zvolíme barvu dvířek?
  4. Jak vysoko umístíme pracovní linku?
  5. Kolik do nové kuchyně investujeme?
  6. Jaké vybereme spotřebiče?
  7. Jakou zvolíme podlahovou krytinu?

Nápověda, jak se dohodnout

Otázek (a tedy i možných třecích ploch) je zde spousta a teď je potřeba hledat odpovědi. Větší slovo by při rozhodování měl mít ten, kdo bude v kuchyni trávit více času, ale měl by hledat řešení, která přijme i ten druhý. Mladí lidé by měli navíc myslet i na to, že časem mohou být v kuchyni tři nebo čtyři, starší by zase měli pamatovat na to, že jejich zdravotní stav nemusí být pořád stejně perfektní. A teď konkrétní nápověda k jednotlivým otázkám...

  • otázka č. 1. Rozhodnutí, zda volit jídelní kout, nebo barový pult, je nutno podřídit především velikosti kuchyně a předpokládanému provozu. Kdo má však k dispozici dostatečný počet metrů čtverečních, může si dovolit obojí. Každé řešení má totiž své.
  • otázky č. 2. a 3. Co se týče stylu, v případě neshod doporučujeme zvolit kompromisní řešení. Jinými slovy, chce to najít styl, který oba, jak se lidově říká, skousnou. Jde o to, aby se v kuchyni ani jeden z dvojice necítil nepřirozeně. Stejný postup doporučujeme při výběru barvy a materiálu dvířek.
  • otázka č. 4. Umístění pracovní plochy v nevhodné výšce je častým zdrojem nepohodlí. Vše má ale řešení. Pokud jsou oba partneři vysocí, může se plocha dát o pár centimetrů výš, než je standard, menším kuchařům zase snížit. Existují i kuchyně, kde jsou pracovní plochy v různé výšce tak, aby se pracovalo všem stejně dobře. Najít kompromis tedy není problém.
  • otázky č. 5., 6. a 7. Otázky týkající se výběru spotřebičů, stejně jako podlahové krytiny, jsou do značné míry podmíněny předpokládaným rozpočtem. Každopádně se ale vyplatí investovat do spotřebičů energetické třídy A, tedy s nižší spotřebou. Rozhodně nekupujte žádné použité elektrospotřebiče! To, co ušetříte, v budoucnu draze zaplatíte. A podlaha? Ta by měla hodně vydržet, měla by se dobře udržovat a také by měla sedět k designu, který jste vybrali.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com