Dvě oslavy v tak blízkém časovém období sice jednoznačně vyhrávají Vánoce, ale silvestrovské veselí většina z nás také nějakým způsobem prožívá. Někdo doma u televize, jiný ve společnosti přátel.

ČTĚTE TAKÉ:

Tradice

Ať tak či onak, bývá součástí večerního čekání na půlnoc občerstvení, které se dá postupně uzobávat. Tradicionalisté nedají dopustit na klasické chlebíčky z veky podmazané máslem. Jejich příprava ovšem vyžaduje invenci, co se skladby ingrediencí týče, a zručnost při manipulaci s kousky šunek a sýrů, aby výsledné dílo zaujalo také svojí vizuální podobou. Vedle poctivých českých chlebíčků s vlašským nebo pochoutkovým salátem, šunkou a vejcem lze vyzkoušet nepřeberné množství jiných kombinací od luxusního uzeného lososa na lůžku z bylinkové lučiny po méně kalorickou čerstvou a sterilovanou zeleninu na celozrnném pečivu. Chlebíčky se ideálně vyskládají na rovný tác a víc k uspokojivému pohoštění není třeba.

Zábava místo námahy

Komu se však nechce piplat s úpravou plátků salámu, a přesto chce u strávníků zanechat estetický dojem, musí se více spolehnout na zajímavé kuchyňské pomůcky. Je přece silvestr a většina lidí se chce víc bavit, než by jim šlo o prosté uspokojení trýznivého hladu.

Dobrou službu v tomto ohledu vykonají na kousky nakrájené sýry a zelenina, pokud budou doplněny zajímavými a vtipnými napichovátky. Pochopitelně obyčejná párátka poslouží stejným způsobem, ale manipulovat třeba s ptačími napichovátky z plastového stromu od značky Koziol je při čekání na Nový rok o dost zábavnější. Ačkoli veselých zásobníků na párátka se v obchodech najde také dost.

Uždibovat se dají také nejrůznější oříšky a olivy. Na ty se hodí třeba miska s dvojitým dnem, kam lze odkládat skořápky a ožužlané pecky, aniž by pohled na ně odpuzoval ostatní hodující. Zeleninové saláty lze též ujídat v průběhu několika hodin, aniž by se kdo musel bát o svoji Vánocemi opečovávanou postavu. Salátovou mísu však musí doprovázet servírovací příbor pro pohodlnou manipulaci. Pokud je únava po vánočních oslavách natolik velká, že už nezbyly žádné rezervy, dá se na silvestra sáhnout po jednorázovém nádobí, na které si hosté či domácí naloží dobroty. Místo mytí se druhý den vše jednoduše sklidí do odpadkového koše. To už přece bude Nový rok, plný nových začátků, takže bude potřeba jít honem vařit čočku.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com