Jejich příprava a zdobení zabere poměrně dost času, navíc podle mnohých receptur musí před konzumací delší dobu odpočívat. Proto se začíná s pečením klidně měsíc dopředu a perníčky patří mezi první posly vánočních svátků. Spíše než k jídlu slouží v současné době perníky o Vánocích jako dekorace. Původně tomu ovšem tak nebylo.

Prastará lahůdka

Předpokládá se, že předchůdce perníku, tedy pečivo z medu a mouky, znali již staří Egypťané a Řekové. Historické prameny uvádějí první zmínky o perníku na našem území ve 14. století, kdy se měl objevovat během svátků a slavností v Turnově. Nepekl se doma, jeho výrobu zajišťovali takzvaní caletníci, kteří měli vlastní cechy a pečlivě střežili svoje receptury.

ČTĚTE TAKÉ:

Málokdo ví, že právě po výrobcích perníku se jmenuje jedna z hlavních ulic na pražském Staroměstském náměstí – Celetná, původně Caletná.

Recepty na perníky obsahovaly cizokrajná koření a med, tedy samé drahé suroviny, takže se na tehdejší poměry jednalo o poměrně exkluzivní pochoutku. V průběhu času se objevilo plno druhů perníku různých tvarů a příchutí, které se vázaly k jednotlivým ročním obdobím, svátkům a určitým lokalitám. Předpokládá se, že ústup popularity perníky postihl v průběhu 19. století, kdy se více rozvíjelo cukrářství a zároveň bohatla střední třída měšťanstva, takže sladkosti se staly dostupné širšímu množství lidí. Výroba perníku se oproti minulosti podstatně zjednodušila a přesunula se více do domácností. Nejvíce se ujaly recepty na vykrajované perníky, které se dají zdobit cukrovou polevou, takže nejen chutnají, ale také mohou plnit funkci ozdoby.

Chutné dekorace

Domácí výroba perníčků, ať už na rozložení ve slavnostní míse, nebo k zavěšení na stromeček, v sobě oproti jiným druhům pečiva skrývá radost z tvoření. Perníky mohou mít libovolné tvary, dají se barevně zdobit, můžou se na ně psát vzkazy... Pomocí běžně dostupných vykrajovátek si lze připravit vlastní zoologickou zahradu, vozový park, tradičnější perníkovou chaloupku či vánoční stromek. Děti se rády zapojují do zdobení perníků, či naopak s napětím očekávají, co pro ně maminka vymyslí letos. Doma vyrobený perník je totiž sám o sobě unikátní, stejný si nemůže nikde nikdo koupit. A tohle kouzlo přispívá k tajemné atmosféře Vánoc.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com